ÅSIKT

Kvinnor, polisanmäl alla blottare!

DEBATT

Monica Dahlström- Lannes: De bör få hjälp för sin felprogrammerade sexualitet

Ett lika säkert sommartecken som blommorna i naturen är blottarna som står lite överallt och signalerar. Men förstår vi budskapet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Monica Dahlström-Lannes är före detta sexualbrottsutredare från Eskilstuna.

När jag var barn och cyklade till skolan i Alingsås så stod ibland en man och blottade sig i ett villaområde. Vi konstaterade bara att ”där står han” och cyklade vidare. På något konstigt sätt kom blottaren att ingå i småstadsidyllen.

Lite obehagligt var det, men jag kan inte minnas att vi någon gång berättade för våra föräldrar. Polisanmälan var det aldrig tal om. Kanske tänkte vi inte ens på att det var ett brott på den tiden.

Anmälningsbenägenheten är inte mycket större i dag, trots att vi vet att blottning är ett sexuellt ofredande som kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Ett bagatellartat brott kan tyckas. Men den visuella våldtäkten är inte bara obehaglig, den kan vara farlig. Oftast inte för stunden, men på sikt. Den kunskapen har vi i dag.

För blottning kan vara början till en karriär i grövre sexualbrott. Erfarenheter och undersökningar visar nämligen att många våldtäktsmän, incestförövare och unga sexualbrottslingar började sin avvikande perversa bana med att just blotta sig.

Budskapet är solklart när männen står med snoppen i vädret: ”Se mig, hjälp mig! Jag har inte kontroll över min sexualitet.” Kan de uttrycka sig tydligare? Men de drabbade – nästan alltid kvinnor – vänder sig oftast bara bort i avsky och obehag. De reagerar, men agerar inte.

Alla blottare ska identifieras, lagföras och erbjudas hjälp för sin felprogrammerade sexualitet och bakomliggande problem.

Så kom igen kvinnor! Polisanmäl blottarna. Använd mobiltelefon och kamera! Låt inte andra kvinnor – och barn – också drabbas. Vi måste hjälpas åt att stoppa grova sexualbrott. Nu och i framtiden.

Monica Dahlström-Lannes , f.d. sexualbrottsutredare , Eskilstuna