ÅSIKT

Dina argument håller inte, Ferm

Replik om ensamkommandes situation i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Anders Cnattingius (L) i Vellinge skriver: Maria Ferms argument håller inte. Det är i fall det finns skyddsskäl som ska avgöra ifall en asylsökande får uppehållstillstånd eller ej, inget annat.
DEBATT

REPLIK. Maria Ferm (Mp) kräver att de ensamkommande som kom under 2015 ska få stanna oavsett skyddsskäl eller ej. Det känns trösterikt att den Liberala riksdagsgruppen valde att inte gå på den linjen.

Mer än 50 000 ensamkommande har sökt asyl i Sverige sedan 2012. Den årliga kostnaden för ensamkommande har beräknats legat på ca 30 miljarder. Det kan jämföras med UNHCR:s budget på 73 miljarder kronor 2017 som skulle räcka till FN:s flyktingorganisations åtaganden i hela världen.

Inget annat land i Europa har tagit emot lika många ensamkommande som Sverige i förhållande till folkmängd. Det här är inte tillräckligt för Miljöpartiet, utan man verkar nu för att nu vuxna ensamkommande ska få stanna, oavsett ifall de bedöms ha skyddsskäl eller ej.

Ferms argument håller inte för närmare granskning. Det är i fall det finns skyddsskäl som ska avgöra ifall en asylsökande får uppehållstillstånd eller ej, inget annat.

Beslutskompetensens finns hos Migrationsverket och Migrationsdomstolen, inte hos politiker.

Att personer struntar i att följa ett avvisningsbeslut kan rimligtvis inte vara ett argument för att låta dem stanna. Vi måste få ordning i svensk flyktingpolitik gång för alla. 

Asylrätten förtjänar bättre politiker. Liberalerna bör undvika att ingå några blocköverskridande överenskommelser om flyktingpolitiken i vilka Miljöpartiet ingår. Partiet befinner sig tillsammans med V och SD i flyktingpolitikens ytterkanter och går inte att lite på.


Anders Cnattingius (L) i Vellinge


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM