Läxor skapar utanförskap

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Julia Norstedt Forss: Inför läxtid under skoltid

Foto: COLOURBOX

Skolan är i full fart igen. Tröttheten, stressen, ångesten och paniken kryper närmare eleverna. Många barn stressar efter skolan. Snabbt mellanmål, iväg med kompisarna, träning och hobbyaktivitet. Föräldrarna jobbar till tidig kväll och hinner precis hämta efter träningen för att sedan fixa hemmet. ?När middagen är avklarad, som för många inte är en rofylld familjestund, så har klockan passerat 19.30 och läxorna ska göras.

Det är ett problem. ?

Arbetsgivaren brukar ofta råda sina anställda till att inte ta med sig arbetet hem. Jobb är jobb och hem är hem. Det borde även gälla våra barn. ?

Jag finner inte något bra i att barnen är i skolan i hela dagen och sedan ska hinna med aktivitet, vilket vi vuxna dessutom uppmuntrar dem att göra. Ovanpå detta ska barnen även ha hemarbete.

Läxor skapar ett utanförskap, då inte alla föräldrar har tid eller kunskap att hjälpa till med läxorna. En del föräldrar har inte kunskapen som krävs. Många föräldrar har inte tid. En del har inte engagemanget. Det drabbar våra barn. Lärare är utbildade att lära ut och hjälpa barnen. Föräldrarna är faktiskt bara föräldrar.

Inför läxtid under skoltid, där det hela tiden finns utbildad personal som kan hjälpa till. De barn som har minsta lilla problem i skolan hamnar ännu längre ner om de inte har föräldrar som stöttar och hjälper. Om det beror på okunskap eller tidsbrist spelar ingen roll. Vi är ju bara föräldrar.

Det var ingen som kollade min geografikunskap på MVC när jag väntade barn. Det var ingen som gav mig ett matteprov i näven med x- och y-ekvationer. Kan tyckas att jag borde kunna det eftersom jag gått i skolan, men hur många föräldrar är det inte som gått ut skolan med dåliga betyg, men ändå hållit sig över ytan i arbetslivet och vardagen? ?

Skolan är viktig för barnen. Den ska spela stor roll för barnens framtid. Därför ska skolan hållas i skolan. Där det finns kompetent personal. Där engagemanget finns.

En guldstjärna i kanten för alla de föräldrar som hjälper sina barn med läxorna varje dag. Stjärna till alla föräldrar som vill engagera sig och se vad barnen gör i skolan. Underbart att ni prioriterar den tiden. Men vad är det på bekostnad av? Sagostunden? Middagspratet? Mysstunden till Bolibompa?

Nog finns det andra sätt att engagera sig i barnens skolgång än läxläsning? Som föräldrar kämpar vi mot klockan. Sällan räcker tiden till och är det något vårt samhälle inte behöver så är det stressade, utarbetade barn och ungdomar. Ge alla barn lika stor chans att nå sina drömmars mål. Med läxläsning blir det ytterligare en klyfta.

Julia Norstedt Forss
Falun

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN