Debatt

LO-medlemmar vinner visst på lägre skatter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaternas politik ger 2 500 kronor mer i port­monnän till en LO-familj, enligt Per Schlingmann.
Moderaternas politik ger 2 500 kronor mer i port­monnän till en LO-familj, enligt Per Schlingmann.

DEBATT

Med januarilönen blev det ännu mer lönsamt att arbeta för alla i Sverige. Vid årsskiftet infördes nämligen det fjärde steget i alliansregeringens jobbskatteavdrag. Men i stället för att glädjas åt att vanligt folk nu får ytterligare lite mer pengar över, så ondgör sig LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin över utvecklingen.

Detta trots att de skattelättnader vi genomfört under mandatperioden innebär stora förbättringar för just LO:s medlemmar. För exempelvis ett vårdbiträde handlar det om nästan 1 500 kronor mer i plånboken varje månad. Det betyder större marginaler och en ordentligt ökad trygghet för många fackligt anslutna.

I sin kritik av jobbskatteavdraget talar Wanja Lundby-Wedin mycket om rättvisa. Men hur rättvist är det egentligen att verka för höjda skatter för de egna medlemmarna? Det blir nämligen den direkta konsekvensen av att LO:s ordförande ställer sig bakom vänsteroppositionens politik där arbetslinjen ska bytas mot bidragslinjen.

Huvuddelarna i vänsteroppositionens förslag går ut på att åter göra det mindre lönsamt att arbeta. Genom att försämra drivkrafterna till arbete kommer trösklarna att höjas in på arbetsmarknaden och utanförskapet att öka. Dessutom kommer hushållens inkomster att minska, vilket i sin tur skulle betyda lägre konsumtion, färre jobb och lägre tillväxt. Det vore ansvarslöst och dessutom djupt orättvist. De skattehöjningar som Mona Sahlin har flaggat för kommer att träffsäkert pricka just LO-grupperna som kommer att få betala en stor del av notan för alla höjda bidrag.

Vi moderater och de andra partierna i Allians för Sverige tror i stället på en politik för fler jobb och att fortsätta göra det enklare för människor att leva på sin lön i Sverige. Vi har redan kommit långt när en vanlig LO-familj nu får närmare 2?500 kronor mer över varje månad genom jobbskatteavdraget.

Utöver att många får livspusslet att gå ihop enklare när man får behålla en större del av sin lön, är jobbskatteavdraget också en viktig del i vår samlade jobbpolitik som bygger på att stärka drivkrafterna för att arbeta och anställa, att erbjuda människor stöd för att kunna hävda sig på arbetsmarknaden och att säkra resurser till välfärdens kärna.

Inför valet är alternativen tydliga – mot vår samlade jobbpolitik står vänsterns bidragslinje.

Per Schlingmann

partisekreterare (M)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt