Bildt, berätta vad du vet om oljetortyren

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Det är uppenbart att Lundin Oil har mer än olja på sina händer

Utrikesminister Carl Bildt (M) var ledamot i Lundin Oils styrelse mellan 2000 och 2006.
Utrikesminister Carl Bildt (M) var ledamot i Lundin Oils styrelse mellan 2000 och 2006.

Svenskägda Lundin Oil (nu kallat Lundin Petroleum) är medskyldigt till att över 10 000 människor dödades och att nästan 200 000 tvångsförflyttades i Sudan. Det konstaterade nyligen en koalition av frivilligorganisationer, ECOS, i en avslöjande rapport. Genom att samarbeta intimt med regimen i Khartoum kunde människor fördrivas för att ge plats åt Lundin Oils oljeutvinning.

Från den flygplats som Lundin Oil hade restaurerat kunde de sudanesiska krigsplanen lyfta och sedan bomba civilbefolkningen och från den transportväg som Lundin Petroleum asfalterade kunde den sudanesiska militären och dess milisgrupper köra ut sina trupper som fördrev lokalbefolkningen. Sedan var det fritt fram för Lundin Oil att mellan 1997 och 2003 utvinna stora mängder olja.

Lundin Oils hela affärsidé bygger på att etablera sig i högriskområden. Företagets grundare Adolf Lundin var verksam under apartheidregimens Sydafrika. Företaget har också varit verksamt i Mobutus Zaire, Saddam Husseins Irak, i Libyen och i Syrien. Utrikesminister Carl Bildt (M) var ledamot av Lundin Oils styrelse mellan 2000 och 2006, alltså under en stor del av tiden då det brutala kriget i Sudan pågick. Rapporten från ECOS sätter på ett plågsamt sätt fokus på kopplingen mellan Bildts företag och morden och den massiva fördrivningen av civilbefolkningen. Var det till och med så att Lundin Oil krävde att områden skulle rensas från lokalbefolkning innan utvinningen kunde börja? Ja, vad visste och hur agerade vår utrikesminister egentligen? Än så länge tiger Carl Bildt som en mus. Man undrar varför…

Carl Bildt, det är hög tid att ta bladet från munnen. Vad vet du om oljetortyren i Sudan? Varför samarbetade ni med den sudanesiska militären? Gjorde du allt i din makt för att civilbefolkningen inte skulle drabbas? Det är uppenbart att Lundin Oil har mer än olja på sina fingrar. Det är dags att betala tillbaka vartenda öre till de lidit av oljeäventyret. Lundin Oil tjänade 700 miljoner kronor på att utvinna olja i Sudan. Kan du, Carl Bildt, hjälpa till så att pengarna kommer tillbaka till de drabbade?

Jens Holm (V)

kandidat till riksdagen, Stockholm

Publisert: