”Inte första personangreppet från regeringen Reinfeldt”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I måndags presenterade de rödgröna en plan för att bygga ut infrastrukturen. Planen visar att oppositionen, till skillnad från regeringen, insett vidden av den omställning av hela transportsystemet som krävs om klimathotet ska kunna avvärjas.

Kommunminister Mats Odell avfärdar föraktfullt planen som Tobleronepolitik: "Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket".

Uttalandet syftar att Socialdemokraternas nuvarande partiledare Mona Sahlin, 1995, använde regeringskortet för privata inköp, bland annat en Toblerone, visserligen med en anteckning om "privat" på notorna, men ändå…

Efter 15 år kan Tobleroneaffären ännu användas som begrepp för politisk ohederlighet.

Det blev starka reaktioner på Mats Odells uttalande men det är faktiskt inte första gången som regeringsföreträdare drar ner debatten om allvarliga samhällsproblem till låga personangrepp.

När resultatet av regeringens sjukföräkringspolitik blev känt sjönk moderaternas opinionssiffror. Statsminister Fredrik Reinfeldt passade då på att påpeka för journalisterna att en valförlust för alliansen skulle innebära att Sverige får Mona Sahlin, en kvinna, till statsminister.

Kvinnan som statsminister, inte den rödgröna alliansens politik, skulle alltså vara en fara för Sverige. Sexismen liknar till sin karaktär rasismen. Trots att alla vet att båda företeelserna existerar är det få som vill erkänna det och lyfta fram det i ljuset.

USA lyckades välja sin förste svarte president trots den smutsiga kampanjen från högern. Jimmy Carter, före detta president, menar att den hätska kampanj som har bedrivits mot president Barak Obama alltsedan han tillträdde är ett utslag av ren rasism. Carter tror att hårda utfallen i debatten om Obamas sjukvårdsreform inte var någon vanlig respons från politiska motståndare på ett politiskt förslag.

Enligt honom är orsaken att många amerikaner hyser en inneboende känsla att en afro-amerikan inte ska vara president. Den republikanske kongressledamoten Joe Wilsons verbala utbrott "Du ljuger" riktat mot president Obama i samband med ett tal i kongressen har aldrig en vit president blivit utsatt för.

Om vi ska komma förbi personangreppen och nå fram till de samhällsproblemen som pockar på en lösning måste vi våga ta itu med våra fördomar. Det är sant att kvinnor kan kandidera för de högsta positionerna i samhället. Men än är Sverige inte jämställt. Kvinnor på toppen möts inte alltid av respekt. Det finns en könsmaktsordning som innebär att kvinnor underordnas män. Sexism existerar.

De som inte vill ett en svart man ska vara USA:s president försöker dölja att motviljan bottnar i rasism. De som inte vill att en kvinna ska bli statsminister i Sverige försöker skyla över att motviljan skulle ha något att göra med sexism. Därför måste man lyfta fram helt andra skäl till varför just dessa två personer är så är olämpliga för sina uppdrag.

Men om man granskar de argument som framförs offentligt kan man urskilja ett intressant mönster som avslöjar de underströmmar man vill dölja. Barack Obama är en man och män är per definition kompetenta, däremot kan man ifrågasätta hans lojalitet. Han har trots allt sina rötter i Afrika och en pappa som var muslim.

Mona Sahlin är en kvinna och alla vet att kvinnor är lojala mot sina arbets- eller uppdragsgivare, däremot kan man ifrågasätta hennes kompetens. Är hon egentligen mogen för ett så svårt uppdrag?

Kvinnor med makt ifrågasätts enbart på grund av sitt kön. Antydningar räcker. Konkreta bevis är överflödiga. Fredrik Reinfeldt har visat att han behärskar nyanserna i ett sådant spel. Dock får han inte alltid väljarna med sig.

Män med makt kan slippa närgången granskning även när det finns skäl att tro att de far med osanningar. Fredrik Reinfeldt behärskar även detta spel, han är kall och vågar kasta fram uppenbara felaktigheter. Som regel kan han räkna med medias ointresse eller lojalitet. Om han ställs till svars skyller han på sina medarbetare.

För att bara passa på tillfället att rätta till ett par av de osanna uppgifter som statsministern sprider:

Nej, Fredrik Reinfeldt, det var inte Carl Bildts regering som införde koldioxidskatt. Koldioxidskatten ingick i skatteuppgörelsen 1991 mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet.

Jo, Fredrik Reinfeldt, FRA spanar på individer. Av denna anledning finns en särskild lag om FRA:s hantering av personuppgifter.

Fredrik Reinfeldt antydde att kombinationen kvinna – statsminister är omöjlig. Opinionsundersökningar visade att väljarna inte tyckte att en kvinnlig statsminister utgör något hot. Regeringen blir desperat. Den snart pensionerade Mats Odell får i uppdrag att pröva ett grövre artilleri. Kan Tobleroneaffären fortfarande vara användbar? Av reaktionerna att döma är det är tveksamt om den dög.

Nalin Pekgul

Ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN