S borde betala för Sahlins skydd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Åsa Petersen: Vansinne att vår högst profilerade antirasist inte kan röra sig säkert

ALMEDALEN. I måndags kväll åt jag middag med Mona Sahlin i Visby. Hon ville gå ganska tidigt, så jag erbjöd henne sällskap hem till dörren. Sedan tiden i Mona Sahlins stab på regeringskansliet vet jag vilket tryck som kan uppstå runt henne – att hon sällan får vara ifred.

Nästa gång jag såg Mona Sahlin var i torsdags, när Svenskarnas Parti höll torgmöte på Hamnplan i Visby. Antirasister vände sina ryggar till nazisterna i protest. Mona Sahlin deltog i manifestationen.

Efteråt hörde jag en ung tjej prata i sin mobiltelefon: ”Mona kom och ställde sig med oss mot nazisterna, det kändes så himla bra!”

Så kom natten till idag. Mona Sahlin var på väg hem genom centrala Visby när tre män från Svenskarnas parti började förfölja henne. De kallade henne landsförrädare och uppträdde hotfullt.

– Jag blev mest arg i vanlig ordning, men jag kände ju att jag behövde hjälp att ta mig därifrån, säger hon till Aftonbladet.

Mona Sahlin är inte bara en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna. Hon är även landets högst profilerade antirasist. Som sådan är Mona Sahlin djupt respekterad och älskad – men även kontroversiell och hatad. Nätet är fullt av smädelser. Anders Behring Breivik utpekade henne som fienden.

Naturligtvis har Mona Sahlin levt under hot i många år. Men Säpo har slutat skydda henne.

– Säkerhetspolisens uppdrag berör den centrala statsledningen. Mona Sahlin är inte med i riksdagen så hon omfattas inte av det skyddet, säger Fredrik Nilsson från Säpo.

Jag saknar ord för hur dumt det är. Sverige har tyvärr varit med om två mord på högt uppsatta politiker – Olof Palme och Anna Lindh. Det plågar oss fortfarande. Vi har fått erfara att offentliga personer som tar tydlig ställning kan få betala för engagemanget med sitt liv.

Det finns gott om personer i den ”centrala statsledningen” som inte väcker en bråkdel av Mona Sahlins känslor. Rigida regler kan inte få förhindra skyddet av en före detta partiledare och vice statsminister som fortfarande har en av de tyngsta positionerna i svensk offentlighet. 

Regeringen – som sätter ramarna för säkerhetspolisens verksamhet – måste ta sig en ordentlig funderare på vem som ska skyddas och varför. Tills dess borde det socialdemokratiska partiet träda in och se till att Mona Sahlin kan röra sig säkert. Den antirastistiska stiftelsen Expo, där hon har en ledande roll, har ju knappast resurser till det

Det är helt orimligt att Mona Sahlin ska behöva försöka rädda sig själv. När nynazister förföljer henne i Visbys gränder under Almedalsveckan är det rent vansinne att hon själv måste ringa runt för att få hjälp.

Ett hot mot Mona Sahlin är, naturligtvis, ett hot mot demokratin.

Åsa Petersen

Publisert: