ÅSIKT

Fusklappar vecka 49

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Tua culpa

Svenska 15-åringar blir bara sämre och sämre i matte och läsförståelse, det visade PISA-rapporten i veckan. Att utbildningsminister Björklund efter sju år på posten skulle ha något med det att göra avfärdades dock, i alla fall av honom själv. Skulden är i stället sossarnas, kommunernas, föräldrarnas, fan samt hans moster. Wow. En sån ovilja att ta ansvar har vi inte sett sen vi i fyran tvingades grupparbeta om Gotland med Bråk-Jonte.

Pol-vadå?

Utrikesminister Carl Bildt har hamnat i hetluften då han varit mycket tydlig med att Ukraina bör närma sig EU snarare än Ryssland. Det har fått ryssarna att kalla Bildt för CIA-agent och i ett oväntat drag visa upp det svenska barnprogrammet ”Biss och Kajs” som ett varnande exempel på västerländska värderingar. Men när de dessutom drar upp slaget vid Poltava hugger de i sten – svenskar har sannolikt ingen aning om vad de syftar på.

Se möjligheterna

Hoppsan! EU tänker betala ut 780 miljoner kronor i krispeng till Sverige för att vi ska kunna göra något åt att ungdomsarbetslösheten i delar av landet överstiger 25 procent. Lite skämmigt kanske – men ändå inte lika skämmigt som de tråkiga resultaten i PISA-mätningen. Utbildningsminister Jan Björklund uppges nu lobba hårt på Anders Borg för att få använda hela slanten till att anställa de arbetslösa som läxhjälp.

En talmans dagbok

”Kära dagbok. Oj, vilken vecka! Först bojkottade jag prisutdelningen med Timbuktu, sedan stoppade jag riksdagsomröstningen om brytpunkten. Starka känslor. Mycket press. Murvlarna har som vanligt fått det mesta om bakfoten. Får ändå erkänna, det piggar upp att det händer något kring mitt annars så anonyma ämbete. Nästa vecka seminarium om kemiska vapen med fredspristagaren. Kanske man kan liva upp det på nåt sätt? Ska tänka över helgen.”

#Stuffmandeladid

Nelson Mandela, en av 1900-talets främsta statsmän, har gått ur tiden. Han hyllas av alla, även av dem som på 80-talet inte ville ge hans kamp mot apartheid sitt stöd eller kallade honom terrorist. Vi hoppas att de åtminstone skäms mer än vi, när vi minns på vår ”afrikanska” dans till 80-talets hyllningslåtar till Mandela. Äh, skit samma. I kväll sätter vi på oss bandanan, drar på ”Berg är till för att flyttas” och minns en stor man.