Debatt

Ta klimatdebatten med oss, Reinfeldt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Fridolin och Romson (MP): Alliansen har helt släppt klimatfrågan

Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP) utmanar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på klimatdebatt.
Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP) utmanar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på klimatdebatt.

DEBATT I kväll klockan 20.30 kommer vi och flera miljoner svenskar med oss att släcka lampan under en timme för att delta i Världsnaturfondens globala klimatmanifestation Earth Hour. Earth Hour är ett fantastiskt bevis på att människor i Sverige är beredda att ta eget klimatansvar, men det är också en uppmaning till politikerna om att ta vår tids stora utmaning på allvar. Earth Hour håller på att bli för miljörörelsen vad första maj är för arbetarrörelsen, eller vad tennisveckan i Båstad är för borgerligheten.

Samtidigt som miljoner svenskar i kväll visar sitt engagemang för vår planet samlas världens främsta klimatforskare i FN:s klimatpanel IPCC för att sammanställa de senaste rönen. Den nya forskningsrapporten, som släpps i dagarna liknar manuset till en skräckfilm. Forskarna räknar med att klimatförändringarna de kommande decennierna kommer leda till kraftigt minskad matproduktion med ökad svält och miljontals fler undernärda barn som följd. Stigande havsnivåer som kan översvämma hela städer. Ökade konflikter och miljoner människor som tvingas på flykt. Kostnader på flera procent av världens BNP.

Men forskarna är också tydliga: skräckfilmen kan få ett lyckligt slut. Om vi tar klimatförändringarna på allvar, och bygger om våra samhällen på det sätt som behövs så kan vi fortfarande begränsa klimatförändringarna och undvika skräckscenarierna. Det är med den förhoppningen som miljoner svenskar deltar i Earth Hour i kväll. Tanken på att vi håller på att förstöra planeten för barnen och barnbarnen gör ont i magen, men insikten om att det finns något vi kan göra ger hopp.  

Hur gärna vi än vill kan vi inte lösa klimatfrågan på egen hand. Vi måste agera tillsammans. Det är där politiken kommer in. Vi politiker kan göra det enklare och billigare att välja det klimatsmarta alternativet, som att ta tåget i stället för flyget eller bilen.

Sverige har i dag en statsminister som helt tystnat om klimatet. När Alliansen berättar om sina visioner för Sverige på sin nya hemsida, då nämns inte klimatutmaningen över huvud taget. Fredrik Reinfeldt har själv inte tagit upp klimatet i en enda partiledardebatt i riksdagen på över fyra år. Klimattystnaden har nu pågått i över 1400 dagar, genom tolv partiledardebatter. Och när EU under förra året förberedde nya klimat- och energimål satt Sverige tyst.

Samma sak gäller för klimatpolitiken. Klimatberedningen, med representanter för alla riksdagspartier, tog för sex år sedan fram en rad bra förslag på hur de svenska utsläppen skulle kunna minska. Det handlade om satsningar på tåg, förnybara bränslen och klimatskatter. Reinfeldt kastade alla förslagen i papperskorgen.

Det här duger inte. Vi kan inte ha en statsminister som vägrar prata om vår generations största politiska utmaning. Vi utmanar därför Fredrik Reinfeldt på debatt om hur Sverige och EU ska ta sin del av klimatansvaret.

Vi är redo att när som helst, var som helst, debattera klimatfrågan med statsministern. Det kan ske på en scen, i riksdagens talarstol, i ett klassrum eller varför inte i en direktsänd debatt på aftonbladet.se.

Det finns massor av klimathjältar i Sverige. Människor som cyklar till jobbet i snöslasket, kommuner som trotsar krångliga regelverk och köper in klimatsmart mat till skolor och äldreboenden, företagare som kämpar för att sänka sina utsläpp trots låg förtjänst. Nu är det dags att också politiken tar sitt ansvar. Tänk på det när ni släcker lampan i kväll.

Gustav Fridolin

Åsa Romson

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö