ÅSIKT

Spanska folkets blodtörst en angelägenhet för EU!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Tjurfäktning har länge ansetts som en av de värsta formerna av djurplågeri. Trots det fortsätter den spanska staten att framhärda med detta organiserade dödande. Kultur kallar man det för, och när nu en tioåring förbjudits att fortsätta döda tjurar skriker folk att det är som att förbjuda ett barn att spela fotboll. 

Kultur? Tillåt mig hånskratta. Det finns ingenting kulturellt med att plåga ett oskyldigt djur till döds. Ingenting kulturellt med att jubla över blod och våld och död. 

Det handlar om ren och skär sadism. 

Det får en att undra hur det är ställt med Spanien. Finns där en folksjäl? Finns där en kultur värd att bevara? Traditioner att värna? 

Ytterst tveksamt. 

Tjurfäktningstraditionen är en styggelse och något som borde ha förbjudits för längesen. Men detta organiserade djurplågeri har överlevt både fascistdiktaturer, kristendom och socialism och ingenting, absolut ingenting, händer. Folk fortsätter att se sadismen som ett av de högsta folknöjena. 

Skulle då hela det spanska folket vara sadistiskt och perverterat? Nej, naturligtvis inte. I Spanien finns många kloka och förnuftiga människor som vänder sig emot detta meningslösa och förkastliga dödande. Men en skrämmande stor del av det spanska folket – inte minst myndighetspersoner och kyrkoföreträdare – är helt klart drabbad av ett kollektivt vansinne som får dem att tro att sadism är en tradition värd att bevara. Att Spanien inte längre skulle vara Spanien om löjeväckande matadorer i pajaskostymer inte får fortsätta plåga djur till döds inför publik. 

Man kan undra hur det står till med det nationella självförtroendet i ett land där folksjälen påstås sitta i ett par paljetterade knäbyxor och ett svärd… 

Det spanska folkets kollektiva blodtörst är dock, i och med EU-samarbetet, en angelägenhet för hela Europa. Vi kan inte längre blunda för det organiserade djurplågeriet. Därför bör EU, tillsammans med katolska kyrkan, ta ett gemensamt krafttag mot Spanien och kräva ett stopp för denna grymhet. Och om Spanien inte kan fortleva som nation utan blodtörst och sadism på dagordningen så må så vara.

Låt den spanska kulturen förtvina i ångest om så är, men se till att förbjuda tjurfäktningen nu! 

Bitte Assarmo

kulturskribent och debattör