Debatt

Ut med de gamla – in med de unga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Läsarna: Sänk pensionsåldern för att få fler i arbete

Aftonbladets nedslag i arbetslöshetens Eskilstuna har väckt stort gensvar bland läsarna.

Sänkt pensionsålder är bara ett av många läsarförslag för att få fler unga i arbete.

Många läsare sympatiserar med de arbetslösa:

”Jag mår skitdåligt när jag ser hur ni som är utan jobb mår. Det enda tips man kan ge er är att studera.”, skriver signaturen Joh26 i en kommentar.

Sänkt pensionsålder

Kitte, 52, föreslår sänkt pensionsålder för att få fler i arbete. En konkret insats som annars föreslagits för enskilda grupper:

”Skulle man inte kunna införa någon slags flexibel pension för personer från 55 år? Som det ser ut nu ska alla jobba heltid till 65 för att sedan på ett ögonblick gå i hel pension. Många med tunga jobb är för trötta för att jobba heltid till 65, men skulle ändå kunna göra en insatts på deltid. Det vore bättre att ge plats till yngre, än att hetsa en sjuk 58-åring att konkurrera om jobb som inte finns.”

Andra efterlyser högre krav på egna initiativ:

”Visst är det jävligt bekvämt att säga att ”jag kan inget, jag har inte fått någon utbildning”. Hur f-n tror ni att alla de som har toppjobb lyckats? Inte har alla åkt räkmacka. Många toppar i näringslivet har från början kommit från fattiga förhållanden, men har haft ett jävla anamma och driv.”, skriver Pipis.

Frågan om studier delar läsarna.

”Artikeln gjorde mig förbannad, hur kan man gå ut och gnälla när man inte ens utbildat sig och flyttat? Pinsamt. Alla arbetslösa är inte lata och lever på systemet, prata med dem istället. Man ansvarar själv för att hålla sig attraktiv på arbetsmarknaden”, skriver signaturen D_Darko.

”Alla kanske inte VILL läsa och dom som inte KAN, måste få lov att vara arbetare, jobben finns där, men man kanske måste börja från botten. Sen borde det ha införts en marknadsanpassad högskola för länge sen, varför skall staten bekosta en högre utbildning som garanterat inte ger en inkomst?”, undrar kallehake.

Dyra insatser

Agot, 47, ifrågasätter värdet av Arbetsförmedlingens åtgärder:

”Att vara arbetslös är att bli dumförklarad.. Jag är arbetslös för första gången i mitt liv och ska gå på massa dumma saker som dessutom kostar massa pengar. Nu har jag blivit skickad till en jobbcoach som frågar mig ”vad vill du få ut av detta”? Jag vill ha ett jobb så klart!”.

Signaturen albert_hoffman håller med:

”När jag sist var arbetslös tiggde jag om att arbetsförmedlingen skulle gå in och betala för att jag skulle få förnya ett par svetslicenser. Dessa går på runt 5 000 kronor styck. Det blev nej, nej, och åter nej. Istället fick jag gå en "söka-jobb-kurs" (vuxen-dagis) som kostade i runda slängar 50 000 kronor...”

headline here ...
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle