Debatt

”Loreens lugg bra för demokratin”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rebecca Weidmo Uvell: Innan Azerbajdzjan vann ESC visste jag inte var landet låg – än mindre brydde jag mig om vad de gjorde

Om några dagar avgörs finalen i Eurovision i Azerbajdzjan och många röster har höjts om att Sverige borde bojkotta tävlingen eftersom landet kritiseras på grund av sin brist på mänskliga rättigheter. Det har skrivits upprop i tidningar, sänts program i radio och olika typer av SM i synpunkter har hållits lite överallt.

Jag menar, vilken kraftmarkering det hade varit att först välja ut bidraget under stor pompa och ståt och sedan låta bli att tävla. Vi bänkar Loreen. Regimen i Azerbajdzjan darrar säkert av rädsla. Först låter vi alltså vilket land som helst vara med i trudilutt-tävlingen för européer så länge geografin stämmer. Sedan blir vi sura för att ”fel” land vann. Då är det så dags. Om vi nu ska blanda ihop politik med folknöje, ett tips är då att redan inför nästa år kasta ut alla länder vi inte gillar.

För bojkott av olika evenemang inom sport och nöje är exakt så långt som folk verkar vilja gå när det gäller att ”markera” mot länder som har noll och inget intresse för mänskliga rättigheter och demokrati. När hördes senast röster om att bojkotta alla varor tillverkade i Kina? Eller låta bli att åka charter till Egypten innan diktaturen föll? Vi borde kanske börja där istället, och kasta ut sådana länder från FN och andra fina rum istället.

Men nu åker vi alltså trots allt till Baku. Och oavsett vad förstå-sig-påare i media verkar tro så pratar vi fram till finalen faktiskt inte bara om schlager, glittriga kläder och smink. Utan om riktiga saker. Att ett land som Azerbajdzjan vinner gör att vi börjar belysa verkligheten där. Innan de vann visste jag inte ens var de låg och jag brydde mig ännu mindre om vad de gjorde. Jag hade inte aning om att de kallar sig ”demokratisk republik”, vilket innebär att en president valdes 1993 och när han dog 2003 ärvde sonen makten. Som i Nordkorea. Jag visste inte heller att medelinkomsten är 3000 kronor trots stora oljetillgångar, att de andra partierna i parlamentet ”sympatiserar” med presidenten och att tillhöra oppositionen oftast innebär arbetslöshet och fattigdom. Men nyss fick de hålla sin första lagliga demonstration på länge, visserligen i en liten förort och all busstrafik dit stängdes av, men den hölls. Och det kom 15 000 personer.

En vild gissning är att den demonstrationen aldrig ägt rum om inte landet haft blickarna på sig nu. Och säkert är att vi fortsatt inte hade vetat ens var Azerbajdzjan ligger eller bry oss om vad de gör. Loreens lugg är bra för demokratin och det är bra att hon åker.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell