ÅSIKT

Bildts engagemang spel för gallerierna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

DEBATTÖREN: Att Carl Bildt uttalar sig om situationen i Irak först när Obama satt in bombflyg mot terroristerna är inte värdigt en svensk utrikesminister

Foto: Nuri Kino anklagar utrikesminister Carl Bildt för att vara alltför beroende av hur Obama och USA agerar när det gäller våldsutvecklingen i Irak.

I går, ett dygn efter att USA inlett bombningar av Irak, gick du, Carl Bildt ut i Expressen och slog dig för bröstet om Sveriges "starka engagemang" för Irak och det "folkmord" som pågår där. Ett starkt ord du använder först när USA:s utrikesminister uttalat det. 

I tio år har vi bett om hjälp. Vi har skickat fakta och siffror till amerikanska UD men även till dig. Trots att du twittrar och bloggar om allt du tycker är viktigt har du inte nämnt förföljelsen av oss. Förrän nu när USA satt ner foten.

På samma sätt som du var med och lobbade för USA:s Irakkrig 2003, utan att tänka på konsekvenserna. Vad värre är att detta plötsliga engagemang från Obamas sida kanske inte handlar om att skydda utsatta minoriteter utan om att man inte vill riskera kontrollen över oljan. Jag hoppas att det inte gäller dig också Carl Bildt, att det inte är oljan du främst är intresserad av och därför inte förrän nu gjort ett utspel om folkmordet. 

Denna cynism är motbjudande. Det här handlar om hundratusentals barn, kvinnor och män utan mat och vatten på flykt, vars enda brott är att de fötts som icke-muslimer. Många har redan brutalt mördats och de som är på flykt kan när som helst slaktas av fundamentalisterna. 

Som vår utrikesminister borde du har förkovrat dig i de historiska religiösa etniska motsättningarna. Du kallar oss för en "kristen minoritet". Men vi är inte ”bara” kristna, vi är Iraks ursprungsbefolkning. Du måste få fakta rätt. Vi har funnits där i över 7 000 år. Att man tar våra etniska rättigheter ifrån oss och buntar ihop oss till bara en trosinriktning är inget annat än historierevidering. 

Vi är alla fiender till jihadisterna i IS, Islamiska staten, som du felaktigt väljer att kalla Isil, för att mästra. De kräver att alla som inte äter som de, som inte klär sig som de eller lever som de vill - ska dö.  De är inte ett hot bara mot oss som råkar vara av fel ursprung och av den kristna tron; de är ett hot mot Mellanöstern och hela världen. För dessa terrorister vill inte diskutera, förhandla, eller ens överleva. De vill dö för sin tro och sitt uppdrag att rensa bort oss andra. Till sin hjälp har de avancerade kvarlämnade amerikanska vapen och gott om pengar, och de rekryterar aktivt nya krigare från hela världen, däribland Sverige. 

Nästa år är det 100 år sedan folkmordet på armenier, pontikgreker och assyrier/kaldéer/syrianer och yezidier. Målet då, precis som nu, var att utplåna oss. De vill komma åt vår mark, våra tillgångar och våra familjer, och helst radera oss från historien. Att du med din medvetna eller omedvetna okunskap sällar dig till våra marodörer genom att använda dig av fel benämningar och raljerar får mig att börja gråta. 

Yezideer, kurder, turkmener, shabaqs och mandéer från Mellanöstern och deras familjer i Sverige hör av sig till "A demand for Action" varje dag och skriker ut sin rädsla och skräck inför det som händer just nu. Många familjer har förlorat små barn, tre- och fyraåringar som dödats av IS.

Vi måste alla agera för att stoppa det. Du skriver att det är ett ansvar för FN:s säkerhetsråd, men talar samtidigt om just säkerhetsrådets ”splittring och oförmåga.” Jag skulle önska att du vore mer kreativ. Nu i denna sista stund, när vi är desperata, nu när utrotningen av oss i Mellanöstern är på väg att slutföras. Då skulle jag önska att du gör något, att du är konkret, och kraftfull. 

Både Frankrike och Tyskland har agerat i säkerhetsrådet. Vad har Sverige gjort och sagt i FN-högkvarteret? Vad kan du personligen säga i EU? Har du ringt Turkiet än? Vad säger du till dina amerikanska kollegor? Vi vill inte bara att du beklagar det som sker. Vi vill att du aktivt stödjer en skyddszon för minoriteter i Irak. Inget annat kommer att fungera. Det är dags nu, Carl Bildt. Det är dags att vara utrikesminister också för de allra svagaste.

Nuri Kino