Vi vill ge ännu fler unga chansen i krogbranschen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Annie Lööf (C): Vi kommer att driva ytterligare sänkt arbetsgivaravgift för unga

Sedan Centerpartiet och Alliansen kom till makten har 300 000 fler personer fått ett jobb att gå till. Men det räcker inte – och särskilt tuff är situationen för unga och utrikesfödda. Det var en av anledningarna till att Centerpartiet kämpade hårt för att momsen på restaurangmat skulle sänkas till samma nivå som på maten i mataffären. Hotell- och restaurangsektorn är nämligen vår största ungdomsarbetsgivare och mer än var tredje anställd är född utanför Sverige.

Reformen beräknas ha skapat cirka 9200 nya jobb, men om oppositionen vinner valet kommer momsen återigen höjas, liksom arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore förödande för tusentals ungdomar som riskerar att förlora sina jobb. Allt fler reagerar skarpt mot oppositionens förslag, nu senast 29 vinnare i tävlingen i Årets kock.

Fler behöver reagera och agera. Tiden är mycket knapp – om mindre än två veckor kan Sverige ha en ny regering som kommer få ödesdigra konsekvenser för företagare i restaurangbranschen, men framförallt för många av deras unga anställda vars jobb nu hotas.

Varje år sysselsätter restaurangbranschen 150  000 ungdomar på årsbasis. Tre av fyra restaurangägare säger dock att de sannolikt skulle behöva göra sig av med anställda om den sänkta restaurangmomsen avskaffades.

Men den här debatten handlar inte bara om hur jobben påverkas i ett första skede. Det handlar också om vilka effekterna blir på restaurangbranschen som helhet, en bransch som stadigt vuxit de senaste åren och som fått ett stort internationellt genomslag. Sverige är numera känt som ett matland dit turister vallfärdar för att få spännande smakupplevelser baserat på färska, närproducerade, råvaror. Enligt VisitSweden vill nästan 40 procent av de utländska turisterna ägna sig åt matupplevelser.

Om Centerpartiet är kvar i regeringsställning efter valet kommer vi att göra tvärtemot det som Socialdemokraterna och oppositionen lovar: Vi kommer i stället att arbeta för en ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga för att ge fler chansen. Vi kommer också arbeta stenhårt för att vidareutveckla Matlandet Sverige, en satsning som landsbygdsminister Eskil Erlandsson påbörjade 2007 och som hittills beräknas ha skapat 9000 jobb. Sveriges unga, den svenska maten och den svenska restaurangbranschen förtjänar en ljus framtid. Det får den inte om oppositionen vinner valet.

Annie Lööf,

partiledare Centerpartiet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN