Debatt

Villarånarna måste stoppas vid gränsen

Debattören: Höj straffen – och se till att Sverige inte läcker som ett såll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är utomordentligt allvarligt om höjd säkerhet på banker, i affärscentra och på gator och torg leder till fler rån i bostäder, skriver Lena Södersten, förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund
Det är utomordentligt allvarligt om höjd säkerhet på banker, i affärscentra och på gator och torg leder till fler rån i bostäder, skriver Lena Södersten, förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

DEBATT

DEBATT. Det börjar bli dags att få en regering på plats.

Under de senaste månaderna har media gång på gång rapporterat om hur enskilda småhusägare runt om i norra Stockholm har rånats i hemmet. Villarånen har skett i Järfälla, Danderyd, Sollentuna, Täby, Upplands-Väsby och Upplands-Bro.

Rånarna har framför allt varit ute efter familjens bil, men också efter andra värdesaker. Dyrare bilmärken är överrepresenterade, men även andra bilar förekommer.

Ibland har det varit riktigt grovt, som i Upplands-Bro där två familjemedlemmar och en gäst till familjen misshandlades av maskerade rånare. Samtidigt som mamman och de minsta barnen gömde sig.

Det är illa nog att råka ut för ett villainbrott. Ett inbrott är en integritetskränkning och många villaägare känner sig otrygga under lång tid efteråt. Men att bli rånad i sitt eget hem är fasansfullt. Där ska familjen kunna känna sig trygg.

Kortsiktigt är det bra att norrortspolisen tar frågan på allvar och att lokalpolisområdena i Stockholm samverkar för att hitta likheter mellan fallen, sätta fast rånarna och se om samma rånare har begått flera brott.
Det är utomordentligt allvarligt om höjd säkerhet på banker, i affärscentra och på gator och torg leder till fler rån i bostäder. En sådan utveckling måste stoppas. Då krävs politiska beslut.

Ge tullen befogenhet att stoppa utflödet av stöldgods

Sverige får inte läcka som ett såll. De bilar som rånarna tilltvingar sig och det stöldgods som inbrottstjuvarna kommer över får inte lämna landet. Ge tullen befogenhet att stoppa utflödet av stöldgods och rätt att hålla kvar misstänkta personer. Och tillräckliga resurser.

Rånvågen visar att straffet för rån i bostaden också måste höjas

Brottsoffret måste sättas i centrum på ett tydligare sätt. Vi behöver skärpa straffen för både inbrott och rån. Ska man skärpa straff, måste man höja den undre gränsen i straffskalan. Villaägarna står bakom förslaget om ett nytt brott, Inbrottsstöld, där integritetskränkningen för småhusägaren väger tyngre och med minst ett års fängelse. Idag är minimistraffet för inbrott sex månader.
En straffskärpning för inbrott kommer sannolikt eftersom politikerna på båda sidorna av blockgränsen är överens om behovet. En statlig utredare kommer med förslag i början av nästa år.
Men det räcker inte med att höja straffet för inbrott. Rånvågen visar att straffet för rån i bostaden också måste höjas. I ett första steg bör riksdagen åtminstone fördubbla minimistraffet för rån, dvs höja från minst ett till två år.

Får vi inte stopp på rånen på det sättet får vi ta ytterligare steg längre fram.

Under hela valrörelsen har trygghetsfrågorna stått i centrum. Det har pratats och pratats. Men nu får det vara slutpratat och dags för lite verkstad. Då behöver vi få en regering på plats.


Lena Södersten, förbundsjurist, Villaägarnas riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Villaägarna

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi är överens – så ska vardagsbrott stoppas

ÄMNEN I ARTIKELN

Villaägarna

Rättspolitik

Brott

Inbrott