ÅSIKT

Nej LUF, män föds inte till våldtäktsmän

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Dana Pourkomeylian i debatten om mansnormen

Slutreplik från Dana Pourkomeylian i debatten om mansnormen.

SLUTREPLIK. Det finns ett begrepp som kallas för generositetsprincipen, alltså att en ska läsa en text med baktanke att författaren har de bästa intentionerna med sin text. Med andra ord, en ska inte misstolka med mening. Jag måste säga att jag är förvånad över att av de hundratals meddelanden jag mottagit om min artikel ”Våldtäkt - det handlar om män inte kultur” är det Liberala ungdomsförbundet med Henrik Edin i spetsen som väljer att göra just detta.

Henrik Edin och hans meddebattörer skriver att våldtäkt beror på en skadlig norm och inte män i sig. Tydligen har skribenterna missat att det också är vad hela min artikel går ut på. Den norm min artikel beskriver är en mansnorm, en norm om hur män ska vara, bete sig. Denna norm delar alla män, men givetvis är också normen dynamisk. Den kan påverkas av många saker, exempelvis kultur och sociala skillnader. Detta är inget som min artikel, på ett enda ställe, motsätter sig. Möjligtvis väljer att inte utveckla, eftersom det delvis är uppenbart och delvis inte heller var textens syfte. Dock kvarstår grundproblemet i en skadlig mansnorm som inte går att ursäkta med att hänvisa till just en särskild kultur eller religion.

Utöver detta vill jag ställa mig mycket kritisk till skribenternas formulering ”Att säga att männen är problemet lämnar bara en lösning, att plocka bort dem, och det är förstås inte ett alternativ”. För det första, och återigen, är det ingen som påstått att det är män - i sig - som är problemet utan en norm som råder bland män. För det andra, anser LUF:s främsta företrädare i så fall verkligen att det enda botemedlet på en sådan sexistisk och skadlig norm skulle vara att plocka bort alla män?

Kan LUF verkligen inte komma på mer konkreta, konstruktiva, åtgärder för att arbeta med sexism och våldtäktskultur? Här väljer i alla fall jag att använda mig av generositetsprincipen och endast bedöma skribenternas formulering som rent olycklig.

Dana Pourkomeylian, socialliberal samhällsdebattör och juriststuderande. Twittrar under @Pourkomeylian.

ARTIKELN HANDLAR OM