ÅSIKT

Stor risk för ett västgöta-klimax

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Stig-Björn Ljunggren, 48 år, Uppsala. Statsvetare och s-debattör.
DEBATT

Det bästa med den nya regeringen är att den markerar att nu är det inte bara ett nytt gäng utan också en ny generation.

Den bästa signalen på detta är inte bara den unge statsministern själv, utan att Anders Borg får husera själv på finansdepartementet. Det är som att se Ernst Wigforss, fast med ombytta förtecken, dra in i politikens centrum.

Samtidigt har Fredrik Reinfeldt varit storsint nog att ge den man som försökte döda honom politiskt – Carl Bildt – utrikesministerposten. Dock först efter att ha avlövat UD genom att plocka in EU-frågorna till statsrådsberedningen, så lite hämnd kanske det ändå är. Kvar blir ceremoniella funktioner som att skaka hand med världens diktatorer.

Det sämsta i Reinfeldts är bristen på förändringsmark-örer. ?Det är svårt att se någon reformutfästelse eller löfte som vittnar om att vi står inför en samhällsförändring.

Men kanske är det också det stora problemet som Alliansregeringen har – deras mandat bygger på att de ska föra en socialdemokratisk politik, fast lite bättre och framförallt med andra ansikten.

Med tanke på de stora förhoppningar som många har på denna regering finns det en risk för ett Västgötaklimax.

Det jag saknar i Reinfeldts regering är någon utan för den politiska klassen.

Visst kan Maria Borelius ses som en fräsch nykomling, men steget från medievärlden till politikerskrået blir allt mindre.?

Cecilia Stegö som kulturminister är möjligtvis också en utmanande och välgörande rekrytering.

Men i den här regeringen finns det ingen från Verkligheten. Ingen företagare. Ingen anti-politisk politiker. Ingen Tomasbodströmchansning.

Det värsta bottennappet är att moderaterna dominerar så oerhört i regeringen. Alla erfarenheter från samregerande är att det stora partiet måste vara överdrivet generösa mot de mindre.

Detta gör att Reinfeldts ministär kan komma att få onödiga slitningar när det börjar bli valtider igen.

Bäst & Sämst

BÄST & SÄMST: Den nya regeringen sedd från två sidor

Stig-Björn Ljunggren