ÅSIKT

Bry er inte om siffrorna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Opinionsundersökningarna duggar tätt. Egentligen skulle inte någon bry sig. Statistiska beräkningar på vad folk tycker är ofta vilseledande. Men vad hjälper det? Partiet som får bra siffror jublar förstås och nu när alliansen går kräftgång blir det oroligt i regeringen.

I går kom ännu enopinionsmätning. Synovates senaste väljar­undersökning visar på enormt stort stöd för oppositionen, hela 57 procent. Medan den borgerliga alliansen ”bara” lyckas skrapa ihop 39 procent av väljarna.

Men egentligen är det Mona Sahlin som borde sucka. Det vore nämligen bra för henne om opinionssiffrorna går ner. Chansen för att hennes starka väljarstöd ska hålla i tre år till är minimal. Det innebär att den enda vägen på sikt för socialdemokraterna och Mona Sahlin är en nedgång i väljaropinionen. Det vore mycket bättre för socialdemokratin om de fick nedgången nu och inte inför valrörelsen. För regeringen råder då motsatt förhållande. Deppa inte, från botten finns det bara en väg och det är upp! Men å andra sidan – statistik och förbannad lögn – är inget att bry sig om. Det är politiken som gäller. Det parti som bäst lyckas få väljarna att tro att det för en politik som bryr sig om folks vardag tar hem segern.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM