Er jämställdhet håller inte måttet, KD och V

LUF: Vaken socialister eller konservativa ser vad som måste göras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För att nå jämställdhet måste vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, och det lyckas varken socialister och konservativa med, skriver Joar Forssell.
För att nå jämställdhet måste vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, och det lyckas varken socialister och konservativa med, skriver Joar Forssell.

DEBATT. Sverige är inte jämställt. Kvinnor är mindre fria än män och tjänar mindre pengar. För att vi ska uppnå jämställdhet behövs både feminism som ser och bekämpar förlegade könsroller och kapitalism som låter kvinnor tjäna mer egna pengar.

Visst har vi många framgångar att vara stolta över. Men de som hävdar att Sverige är jämställt ljuger.

Kvinnor tar ut 80 procent av ledigheten per barn och tjänar under ett arbetsliv i snitt tre miljoner kronor mindre än män. Det är då inte konstigt att fyra av fem fattigpensionärer är kvinnor och att kvinnor stannar i destruktiva, våldsamma relationer för de inte har råd att fly. 99 procent av de som åtalas för sexualbrott är män och 96 procent av de som anmäler våldtäkt är kvinnor. Tusentals tjejer i Sverige lever i ett omänskligt hedersförtryck.

Det här är inte jämställdhet. Kvinnor behöver mer frihet – från könsroller, från familjen och från skatter och bidrag som minskar utrymmet för kvinnor att tjäna och spara pengar. 

Under en längre tid har det i Sverige funnits en god medvetenhet i stereotypa könsroller som skapades under de hundratals år då kvinnor och män behandlades olika av lagen. Men den medvetenheten hotas av konservativa krafter.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet och deras moderparti skanderar stolt att de inte är feminister. De hävdar att de minsann tar upp riktiga jämställdhetsfrågor såsom hedersförtryck och sexuellt våld. Samtidigt är de ofta sist på bollen när jämställdhet debatteras.

De offrar gladeligen kvinnors möjligheter som individer för vad de kallar familjens valfrihet. De avfärdar skolans insatser för en mer jämställd miljö som inte tvingar in barn i könsroller som ”genusflum”. De konservativas syn på jämställdhet är omodern och bakåtsträvande. 

Vi behöver mer feminism, inte mindre. Det handlar inte om att tvinga pojkar leka med dockor och flickor med lastbilar. Det handlar om att vara medveten om att flickor och pojkar inte ska behandlas olika utifrån kön.

Om människor sedan vill leva efter stereotypa könsroller är det fritt fram att göra det givet att de finansierar det själva. Men det minsta staten kan göra är att utforma verksamheter, bidrag och skatter så att de inte cementerar den ojämställdhet vi vet finns.

Staten ska behandla individen och inte familjen som samhällets minsta enhet. Vi tog bort sambeskattningen och vårdnadsbidraget för de gjorde det mer lönsamt för kvinnor att stanna hem i stället för att jobba. Av samma skäl bör vi korta och individualisera föräldraförsäkringen. 

Men att bara motarbeta skadliga könsroller räcker inte. Ytterst måste vi se till att kvinnor som individer får större frihet att utforma sina egna liv. Den friheten stavas fuck-off-kapital.

Vänstern har fått för sig att kapitalism, det vill säga allmän och lika äganderätt, motverkar jämställdhet. Tvärtom, kvinnor behöver mer eget kapital.

Vänsterns förslag om förbud mot vinster i välfärden skulle vara förödande för kvinnor, för det är framförallt kvinnor som är företagare och anställda inom vård och omsorg. De höga marginalskatterna slår hårdast mot kvinnor som oftare än män är medelinkomsttagare.

En friare marknad där det är lätt att driva företag och där man får behålla mer av sin lön skulle vara särskilt bra för kvinnor.

För att nå jämställdhet måste vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, och det lyckas varken socialister och konservativa med. Kristdemokraternas ”riktiga jämställdhet” är en bluff, och vänsterns motvilja till att låta folk tjäna pengar straffar kvinnor hårdast. 


Joar Forssell, förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE