ÅSIKT

Hur kan man inte vara feminist?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Jag hatar inte män – jag hatar samhällets bild av hur män och kvinnor ska vara

DEBATT. Jag förstår ärligt talat inte hur man inte kan vara feminist i dagens läge.

Hur kan man inte vilja att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter? Hur kan man inte vilja att män, kvinnor och hen ska vara exakt lika mycket värda? För det är det feminismen står för.

Ja, jag vet att det finns extremister även om feminism som drar allting lite för långt och gör det till ett manshat i stället, där kvinnan är mer värd än mannen, men det är faktiskt ytterst få som ser det på det viset. Det finns extremister i alla grupper i samhället.

Feminismen handlar om att göra kvinnan lika mycket värd som mannen, för i dagsläget är hon inte det. Kvinnan är den som är förtryckt i samhället och har alltid varit det.

År 2012 var medellönen för kvinnor i Sverige ca 18 procent lägre än mannens medellön.

Kvinnors snittpension, 13 570 kronor i månaden, som andel av männens 19 463 kronor i månaden, är 70 procent.

År 2013 var 98 procent av dem som misstänkts för sexualbrott män.

Omkring 28 500 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år anmäldes under 2014 i Sverige, varav 29 procent anger att gärningsmannen varit en bekant, medan det bara är 6 procent av männen som anger att gärningsmannen har varit en bekant.

Totalt anmäldes 3 150 våldtäkter mot barn i åldern 0–17 år år 2014 i Sverige. I 92 procent av fallen var offren flickor. Det är främst män som misstänks för sexualbrott, av de misstänkta är endast 2 procent kvinnor. Unga män dominerar bland gärningsmännen, medan unga kvinnor är överrepresenterade bland offren.

Detta är bara några få punkter om hur utsatt kvinnan faktiskt är i vårt samhälle. Självklart kan män känna sig utsatta som individer och självklart kan män även må dåligt och bli illa behandlade. Självklart har män också tankar, känslor och rättigheter som inte alltid följs, men det man måste förstå är att män inte är utsatta i samma grad som kvinnor är. Män som grupp är inte förtryckta så som kvinnan är.

Feminism står för att göra kvinnan till en lika stor del av samhället som mannen är. Feminism står för att ingen ska känna sig förtryckt, vare sig som individ eller som grupp. Feminismen gynnar oss alla då ingen oavsett kön, läggning, ursprung, ekonomi, funktionshinder eller inte ska behöva känna sig mindervärdig eller vara förtryckt.

Någon måste ju stå upp för kvinnans rättigheter i världen och göra henne till en accepterad del av samhället, där hon får chansen att glänsa exakt lika mycket som en man och om inte du står upp för detta, vem ska då göra det? Vem ska se till att kvinnan får mer plats i samhället och blir respekterad för den hon är om inte du och jag gör det? Vem ska se till att kvinnans arbete blir lika mycket värt som en mans arbete när de gör exakt samma sak?

Feminism handlar om att göra kvinnan och mannen jämställda. Inte att kvinnan är över mannen. Inte att mannen är över kvinnan, utan helt enkelt lika mycket värda och det kan väl inte vara för mycket begärt år 2015?

Jag hatar inte män. Jag hatar samhällets bild av hur män och kvinnor ska vara. Jag hatar att en människas värde döms utifrån kön. Jag hatar orättvisor. Jag hatar att jag år 2015 ska behöva sitta och förklara varför jag är feminist, när det borde vara en självklarhet att alla människor är lika mycket värda.

Evah Åberg

evahle.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Feminism