Stockholms födande kvinnor har inget val

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Barnmorska: Varför stänger man den förlossning som funkar bäst?

Märta Cullhed Engblom.
Foto: Privat
Märta Cullhed Engblom.

DEBATT. Året är 2015. Det är en varm augustinatt. Jag har arbetat som barnmorska på Södra BB i snart ett år.

Södra BB; förlossningsvårdens kronjuvel, det enda stället i Sverige där man garanterar en barnmorska per födande kvinna. Det enda stället där man kan få mödravård, förlossningsvård och eftervård av samma barnmorskor i samma lokaler. Par står i kö för att få föda här och barnmorskor står i kö för att få arbeta här. Den holistiska synen på födande är attraktiv! Som födande kvinna behöver man inte välja mellan smärtlindring eller det stöd som en närvarande barnmorska kan ge, man kan få både och. Födandet får ta sin rättmätiga plats. Det blir inte förlossningsfabrik. För när man plockar bort allt det fina och värdiga från en förlossning så blir där kvar ett hårt och stundom brutalt slaskjobb. Ett typiskt kvinnogöra med andra ord.

Sommaren är nöten som ingen lyckas knäcka inom förlossningsvården. Det är då antalet ackord, det vill säga förlossningar, är hög samtidigt som barnmorskor vill ta ut sin semester.

I Stockholm har kvinnor genom vårdvalet rätt att välja var de vill föda. Men när förlossningen väl nalkas handlar det enbart om att få tag på en barnmorska som kan bistå. Det är ett lotteri om det blir i Södertälje eller på Karolinska. Att föda utan en barnmorska är det få som vill.

Södra BB sticker ut som en av de få avdelningar som lyckats rekrytera barnmorskor inför sommaren. På andra avdelningar är det tunnsått.

Istället för att ta ett helhetsgrepp om situationen så lappas och lagas det grovmaskiga nätet. Arbetsgivarna lockar med ersättningar och vädjar till vår lojalitet. En allmosa för uppskjuten semester, en annan för extrapass. Man sträcker och tänjer så mycket det bara går på sin resurs, oss barnmorskor, utan att egentligen förändra några arbetsvillkor i grunden.

Augustinatt på SÖS. Det har gått några maskor i nätet. Verksamhetschefen har beslutat att tillfälligt stänga Södra BB för förlossningar och omplacera oss barnmorskor till avdelningar som inte lyckats rekrytera.

Här står jag nu på en full BB avdelning jag aldrig förut satt min fot på och får finna mig i att vara en bemanningsbarnmorska utan motsvarande lön. Vi är två barnmorskor som ska basa i natt och ingen av oss är ordinarie personal. Jag försöker hinna med att komma ihåg var saker finns när min kollega snabbt visar mig läkemedelsrum och korridor. För sedan försvinner hon med en svårt sjuk patient till en annan avdelning och jag står själv med det medicinska ansvaret. Till min hjälp har jag en undersköterska som ursäktar och beklagar sig; hon skäms.

Det här är inte värdigt. Jag vet inte var akutbricka, syrgas eller förråd finns. Stockholms läns landsting har hittat ännu ett kreativt utnyttjande av sin resurs, oss barnmorskor.

Vad värre är – Södra BB har stängt för födande. För just i detta nu, när jag står här och är rädd, så måste kvinnor som vill föda på Södra BB hänvisas vidare. Lotteriet skickar dom mellan stadens övriga förlossningskliniker. För jag, som egentligen skulle bistå, har tillfälligt plockats bort.

Frågorna maler i mig hela natten. Varför är det bättre att kvinnor föder på andra förlossningar än på Södra BB? Hur kan vi barnmorskor på en av vårdvalets förlossningskliniker – ja ett av flaggskeppen i hela Sverige – ha förvandlats till en resurspool?

Det är med sorg jag konstaterar att Stockholms födande kvinnor inte har något val. Detsamma gäller oss barnmorskor. För vad är det för land vi lever i när en av de mest attraktiva födsloplatserna för kvinnor stängs ner? Bara sådär. Förvisso endast under en sommarvecka kanske någon inflikar. Poängen är att det är en hel sommarvecka för mycket.

Märta Cullhed Engblom

Barnmorska, Södra BB

Publicerad: