Ni vägrar lyssna på skolforskningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-09-30

Replik från V om Skolkommissionen

REPLIK. De borgerliga partierna ifrågasätter Skolkommissionens existensberättigande om diskussionen kring det fria skolvalet fortsätter. Denna ovilja att lyssna på forskning och profession är anmärkningsvärd och visar tydligt hur ointresserade de är av en seriös debatt om hur vi ska vända utvecklingen i skolan.

I dag publicerar Skolverket nya siffror över hur skolan fortsätter att dras isär. I våras blev 14,4 procent av de elever som gick ut nian inte behöriga till gymnasiet, jämfört med 13,1 procent året innan.

Vänsterpartiet vägrar godta att skolan blir allt mindre likvärdig och att resultatskillnaderna mellan skolor växer. Vi är övertygade om att skolvalet är en del av orsaken till den ökande skolsegregationen. På senare tid har detta problem uppmärksammats av bland annat Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Att diskutera skolvalet har länge varit tabu. Alliansen vill tydligen fortsätta att ha det så. Vi välkomnar att regeringen säger sig vara beredda att lyssna på vad Skolkommissionen kommer fram till. 

Den rapport från OECD som är en del av grunden till Skolkommissionens arbete tar upp en lång rad frågor, inte bara problemen med skolvalet. Alla OECD:s rekommendationer var inte sådana som vi i V spontant höll med om. Men vi är beredda att lyssna till vad Skolkommissionen drar för slutsatser.

Den borgerliga ideologiska låsningen i skolfrågorna är ansvarslös och blir pinsamt tydlig om de nu väljer att hålla för öronen och ifrågasätta Skolkommissionens existensberättigande.

Daniel Riazat

Skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet