Debatt

Säkerhet byggs inte med stridsflygplan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Gudrun Schyman: Samarbetet med Nato måste upphöra

Feministiskt initiativ fördömer övningen som bidrar både till ökad militarisering och kränker samers rättigheter, säger Gudrun Schyman.
Feministiskt initiativ fördömer övningen som bidrar både till ökad militarisering och kränker samers rättigheter, säger Gudrun Schyman.

115 krigsflygplan från Nato simulerar just nu krig över en tredjedel av Sveriges yta i Arctic Challenge Exercise – en av årets största militärövningar. 

Har Sverige blivit ett medlemsland i Nato? Den här veckan är det lätt att tro att så är fallet. Luftstriderna leds av Nato och bland de länder som är med och spänner de militära musklerna återfinns bland annat USA, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Schweiz och Storbritannien. Värdländer är Finland, Norge – och ”neutrala” Sverige. Hur har då Sverige, med sin alliansfrihet och med ett tydligt folkligt motstånd mot ett Nato-medlemskap, blivit en spelbricka i den internationella kapprustningen?

Avtalet som gör detta möjligt undertecknades av överbefälhavare Sverker Göransson den 4 september förra året och innebär inte bara att en av årets största militärövningar får ske på svensk mark. Det gör också att Nato kan planera och genomföra nya krigsövningar i Sverige och dessutom transportera krigsmateriel och trupper genom landet.

Nato-förespråkare hävdar att upprustning och Nato-medlemskap är det enda sättet att skydda sig mot ryska hot. Det är en förenklad bild som ser det militära hotet som det överhängande och missar den brist på respekt för mänskliga rättigheter och de övergrepp som är grogrunden för den utveckling vi ser i Ryssland. Helt nyligen genomfördes exempelvis en lag som gör det möjligt för ryska myndigheter att begränsa och motarbeta utländska icke-statliga organisationers verksamhet i landet. Lagen gör det möjligt för åklagare att jaga organisationer vars ”oönskade aktiviteter” hotar ”statens säkerhet”. ”Ovälkomna” organisationer kan komma att helt förbjudas, deras bankkonton kan spärras och deras representanter riskerar fleråriga fängelsestraff. Lagen är riktad mot civilsamhället, de oberoende medierna och den politiska oppositionen, konstaterar EU i en kommentar.

Feministiskt initiativ anser att Sverige bör hålla sig till FN:s linje och uppmana till nedrustning och ökade insatser på konfliktförebyggande och konfliktlösande arbete. Det är genom diplomati, nedrustning och satsningar på människors välfärd vi bygger säkerhet.

Militärövningen kränker också samers rättigheter, trots att dessa är inskrivna i den svenska grundlagen. Övningsområdet som avsatts för ACE, som sträcker sig mellan Norge, Sverige och Finland, ligger i sin helhet inom Sápmi. Testområdet beskrivs som obefolkat men bebos de facto av samer sedan tusentals år. En klar signal om vilka som inte räknas. Såväl natur, människor som rennäring påverkas av den högljudda övningen. Stora landområden har avlysts som skyddsobjekt och begränsar samers tillgång till traditionella marker. Ännu en gång kränks samers rättigheter, den här gången till förmån för militära övningar och en maktkamp de överhuvudtaget inte är inblandade i.

Feministiskt initiativ kräver att det militära samarbetet med Nato upphör omedelbart. Sverige har redan blivit en spelbricka i den militära upprustningen och fortsätter utvecklingen riskerar vi att obemärkt närma oss ett Nato-medlemskap.

Vägen till fred går inte via upprustning och militära allianser. Den går genom ett envist arbete för mänsklig säkerhet genom nedrustning, diplomati och konfliktförebyggande arbete.

Gudrun Schyman

Partiledare Feministiskt initiativ

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Nato

ÄMNEN I ARTIKELN

Nato

Gudrun Schyman