”Heja snön – jag älskar dig!”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Norrlänningen och Robinson-överlevaren Kent Larsen, 75, har snö upp till låren – och vill ha ännu mer! ”Snö är hälsa och pengar."

Foto: privat

Här upp på ”min bergstopp” utanför Lycksele lyser solen, det är vindstilla och snön fångar upp strålarna i miljoner gnistrande iskristaller. Jag andas in den klara, friska vinterluften och njuter. Jo jag älskar snön – trots snöskottning som får mig att svettas och ger mig lite ont i armarna.

Snö är ren hälsa. Tänk om vi som bor i mörkret vid polcirkeln vore utan snö. Hur dåligt vi skulle må. Solljuset som reflekteras i snötäcket har kraft att mota depressioner och tänk dig ett friluftsliv under vinterhalvåret med bara regn och blåst. Nej, tacka vet jag snön. Vi hyllar svenska hjältar som Anja Pärson, Charlotte Kalla och Björn Ferry – alla presterar på snö. Tänk dig ett Vasalopp utan snö, vilken katastrof! Inte bara för den som tänkt sig att åka, hela kommunens ekonomi skulle bli lidande. Turistnäringen från Mora till Kiruna, alla vill dom ha snö – massor av snö. Det är ju snön vi lever på!

Jomenvisst, snö är pengar. I bland vräker den ner och snöröjningen går igång. Kommunen får betala, men snöröjarna får välbehövliga pengar i kassan. Snö är också fruset vatten på lager som om våren fyller våra vattenmagasin med ny, vintersparad energi för turbinernas elproduktion. Den billigaste och renaste elen. Folk på glesbygden skottar energisparande snö mot husväggen och får varmare inomhus. Orrarna som utanför min husvägg borrat sig ner i snön ,vart skulle dom hitta skydd i kylan när den långa kalla polarnatten kommer?

I min lilla stad har vi fler snöskotrar än bilar, välpreparerade skoterleder. För ungdomarna är skotern det stora och möjligen enda nöjet som finns. Här finns inte bio och fritidsgårdar. Hos oss kommer ”gammfolket” ut på stan tack vare sparken och grusfria stråk.

Glatta, isbelagda vägar är jag gärna utan, men vintervägar med lite packat snö och vallar ökar helt klart säkerheten under den vita årstiden.

Snöns fördelar är långt fler än nackdelarna, men folk söderut behöver lära sig handskas bättre med den.

Heja snön – jag älskar dig!

Kent Larsen

Publicerad: