Bostadsrättsägarna blir Stockholms död

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-09-08

Debattören Petter Wallenberg: Moderaterna månar inte om barnen – utan om fortsatt höga lägenhetspriser

När jag läste Johan Forssell och Hampus Magnussons debattartikel ”Storstäderna måste bli mer barnvänliga” undrade jag om det var ett skämt. Forssell och Magnusson försöker formulera en storstadspolitik för att utveckla Stockholm med slag­orden ­”bostadsrätt, buss och barnvagn”.

Men är storstaden Stockholms största problem att det behövs fler lekparker och ­bostadsrätter?

En gammal tradition stockholmare emellan är att klaga på hur tråkigt det är här: ”Stockholm är inte som London eller Berlin”. Efter tolv år utomlands är jag dock glad att vara tillbaka och verka i min födelsestad.

Men det kan vara en uppförsbacke ibland. Varje gång jag ­arrangerar evenemang på ­barer och klubbar undrar jag hur länge till stan ens ­kommer ha ett nattliv. Vi har en ­extremt hård lagstiftning för utskänknings­tillstånd, som inte finns i andra länder. Dessutom­ regleras ­hela Stockholms ­innerstad av att de boende kräver tystnad – trots att de valt att bo mitt i Sveriges ­huvudstad.

Om man vill ha det lugnt och tyst är det jättelätt att göra som folk gör i andra storstäder – flytta från innerstan. Vi har ett enormt land därute, med hur mycket grönområden som helst – men ­bara EN riktig storstad. Det är ­viktigt att försvara den.

Forssell och Magnusson ­nämner inte med ett ord de kultur­ella och kommersiella före­teelser som är viktiga i en storstad: ­muséer, butiker, ­restauranger, klubbar, pubar, barer och nattliv. Måste man ­inte inse att en storstad har, och måste ha, en massa företeelser som inte är särskilt barnvänliga?

Men. Jämfört med andra ­städer i Europa är ju Stockholm faktiskt redan extremt barnvänligt. Så vad handlar detta utspel egentligen om?

Svaret finns i meningen ­”Villa, Volvo och vovve. Kan det bli mer Sverige än så?”

Eh... ja, det kan det ­faktiskt. ­Alla har inte vuxit upp på det sätt som Forssell och Magnusson­ ser som typiskt svenskt. Många av oss är medel- och låginkomsttagare från hyres­rätter i förorten och för oss är dörren till innerstan stängd. För sanningen, som står som en rosa elefant i rummet ­utan att Forssell eller Magnusson låtsas om den – är att allt handlar om pengar.

Det handlar ju egentligen inte om barn, utan om bostadsrätter. För på vilket sätt skulle dessa ­vara mer barnvänliga än hyresrätter?

Moderaterna försöker här helt enkelt med nya argument att driva sin kärnfråga – att det på det ena eller andra sättet ska bli fler bostadsrätter.

Detta ser vi redan nu resultatet av. Stockholms nya makthavare­ är bostadsrättsföreningarna som tvingar bort barer och nattliv från innerstan. Varför? För att det ska vara tyst och behagligt för barnfamiljerna? För all del – men framför allt för att se till att priserna på bostadsrätterna inte sjunker.

Stockholm håller på att förvandlas till en tyst, död stad för att hålla bostadsrättspriserna ­uppe. Är det inte detta som ­Johan Forssell och ­Hampus Magnusson egentligen värnar om?

Petter Wallenberg