Debatt

Inget sommarlov om inte mamma har jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Arbetslösa får måla med fingerfärg i stället för att vara med sina barn

Du ska inte tro det blir sommar, ifall dina föräldrar inte har jobb.

”Arbetslinjens” politik som skulle ta bort ”utanförskapet” leder i stället till ett stort utanförskap för vissa barn.

Snart är det dags för semester för de flesta av oss, och samtidigt sommarlov för våra barn. Stressade föräldrar och skoltrötta barn får chansen till några lugna dagar tillsammans. Men inte för alla, det finns barn som inte får möjlighet till en enda dags sommarlov ihop med sina föräldrar.

I sin iver att skuldbelägga och stigmatisera de människor som inte lyckats skaffa sig ett arbete så straffar alliansen även deras barn.
 

I områdena där vi bor och arbetar, Rinkeby-Kista och Tensta–Spånga i Stockholm, är arbetslösheten hög och många anvisas att ägna sina dagar åt jobbtorgens verksamhet.

Om man uppbär försörjningsstöd är man skyldig att stå till arbetsmarknadens förfogande varje dag, året om. Det spelar ingen roll om det finns några jobb att söka, någon kurs man kan gå eller om jobbtorget överhuvudtaget just då kan erbjuda något meningsfullt i jakten på jobb. Du ska vara där, varje dag och någon rätt till semester finns inte.

Förutom det cyniska i att detta inte leder till jobb för de som sitter där, så drabbar det också deras barn. I riktlinjerna för ekonomiskt bistånd står det ”ordinarie förskolas eventuella semesterstängning utgör inget hinder för att stå till arbetsmarknadens förfogande eftersom föräldrarna alltid erbjuds plats på alternativ barnstuga”.
 

En somalisk kvinna i Vällingby berättar att hon av jobbtorget skickats till kursen ”Konstverkstad”, vilket konkret innebar att de målade med fingerfärg. Självklart upplevde hon det som kränkande att tvingas göra en meningslös uppgift utan någon som helst koppling till arbetsmarknaden och som helt ärligt passar bättre för barn.
 

Kommer konstverkstaden att öka hennes chanser att få jobb? Självfallet inte. Inte heller skulle hennes chanser att få jobb minska om hon i stället för att måla med fingerfärger på ett jobbtorg fick tillbringa ett par semesterveckor med sina barn, och kanske måla med dem.

I mitten av maj fanns i Tensta–Spånga 347 personer inskrivna på jobbtorg Lunda och 135 personer inskrivna på ungdomsfilialen, samtidigt fanns det 815 personer inskrivna vid Rinkeby-Kistas jobbtorg.

Det går inte att få fram uppgifter om hur många barn som har föräldrar inskrivna på jobbtorgen, men ett snabbt överslag visar att det säkerligen rör sig om minst ett par hundra barn i vårt område.

Ökar möjligheterna för föräldrarna att få jobb om de tvingas sitta på jobbtorget hela sommaren utan någon ledighet?
 

Självklart inte. Det vet vi som jobbar i verksamheten, det vet ni som läser detta och det vet också alliansens företrädare.

Vi har fått massvis med rapporter om hur alliansens cyniska arbetsmarknadspolitik drabbar vuxna, men hittills finns väldigt få rapporter om vilka konsekvenser politiken får för barnen. Kring Järvafältet i Stockholm rör det sig om några hundra barn, i hela Sverige finns förmodligen tusentals barn i samma situation. Men det vet vi inte. Ingen myndighet har fått ansvaret att värna de barnens rättigheter.

Alliansens föreställning att arbetslösheten beror på att lata och oföretagsamma människor inte lägger manken till för att fixa ett jobb, har lett till en politik där de människorna ska behandlas så illa att de till slut tar ett jobb till vilket pris som helst.

Men vi vet att det inte skapar fler jobb. Däremot vet vi genom forskning att ojämlika villkor för barn ger de barnen sämre förutsättningar i resten av sina liv.

En förlorad sommar är en sorg i sig. Men den kan också få konsekvenser för resten av livet.

Ann-Margarethe

Livh Anki Erdmann

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt