ÅSIKT

Tillåt miljardärer att rädda svensk fotboll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Ta bort 49 procent-regeln för ägande – ge svenska fotbollslag chansen att tävla med de internationella storklubbarna

Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Svenska fotbollsklubbar behöver en möjlighet att ta in mer privatkapital för att konkurrera med internationella storklubbar.

Det är mer än tio år sedan ett svenskt klubblag i fotboll gick vidare till gruppspelet i Champions league. En magisk kväll på San Siro i Milano fick Helsingborgs veteranmålvakt Sven Andersson uppleva sitt fotbollslivs största ögonblick när han med en hand räddade en straff nere vid stolproten från en av världslaget

Inters stjärnspelare. Lilla Helsingborg gick därmed vidare och spelade sedan ett Champions league-gruppspel under vintern och våren samma år.

Det fanns en tid på sjuttio-, åttio- och början av nittiotalet när lag som Barcelona, Manchester United och Bayern München spelade viktiga matcher på Ullevi, Malmö stadion och Råsunda. Motsvarande ynnest har bland annat Köpenhamnsborna kunnat ta del av innevarande år då deras storlag, FC Köpenhamn, spelar toppmatcher med gott resultat mot bland annat Barcelona.

Frågan om svenska lags uteblivna framgångar i Champions league är större och allvarligare än bara en banal idrottsföreteelse.

Svensk fotboll gör en stor samhällsinsats då den lockar unga människor till sin sport och, genom att ställa krav får in ungdomar i ett socialt sammanhang, ta ansvar för sina liv och sitt idrottande.

Därför är det viktigt att svensk idrott, där fotbollen är den i särklass största, har resurser.

Regeringen satsar 2011 1,7 miljarder kronor på idrottsrörelsen.

Svenska klubblag i Champions league innebär tillskott av pengar på åtskilliga tiotals miljoner, beroende på antal poäng som klubben erövrar och spelarförsäljning, pengar som kommer ungdomsidrotten till del.

För närvarande går alltså den största svenska idrotten miste om stora pengar till följd av bristande idrottsliga framgångar.

Är frågan om svenska elitklubbars internationella framgångar verkligen något som politiker skall lägga sig i? Svaret finner man i det faktum att svenska fotbollsklubbars bristande framgång till viss del kan förklaras av vår svenska folkrörelsetradition och den modell vi valt för att fördela statliga bidrag till idrotten, genom Riksidrottsförbundet, RF.

Riksidrottsförbundet har 70 medlemsförbund där fotbollen och ishockeyn är de i särklass största. Förbundet har en policy som innebär att RF-föreningar upp till 49 procent får ägas av privatpersoner.

Kring detta pågår det en ganska högljudd debatt där de stora förbunden vill se en förändring medan de mindre förbunden vill att saker skall vara som de är.

Om man ser till fotbollen internationellt ägs i dag de stora klubbarna av privatpersoner eller olika bolag. Klubbar som Chelsea och Manchester City är två nutida exempel där ägare pumpar in hundratals miljoner kronor i spelarköp med målsättningen att klubben skall lyckas internationellt.

Det faktum att svenska klubbar inte får ägas av privatpersoner gör att resursstarka intressenter inte är beredda att satsa på motsvarande sätt som sker internationellt.

Detta innebär i sin tur att svenska klubbar långsiktigt tappar i konkurrenskraft.

Frågan om 49 procent-regeln blir politisk genom systemet att fördela statsbidrag via RF. Vi måste sluta drömma oss tillbaka till en renodlad folkrörelsetid.

De stora sporterna omsätter i dag enorma summor och engagerar människor över hela världen. Oavsett vad vi tycker om denna utveckling är detta en verklighet vi har att förhålla oss till.

I valet mellan att antingen hänga kvar vid en vacker men omodern svensk idrottsmodell – och tappa hundratals miljoner kronor i intäkter – eller att göra förändringar som mer är anpassade efter dagens globala tv-idrott är svaret i slutändan ganska enkelt.

Ta bort 49 procent-regeln och ge svenska klubbar en möjlighet att konkurrera på samma villkor som FC Köpenhamn, Manchester United och Barcelona.

Amir Adan