EU, ta kontroll över migrationspolitiken

Abir Al-Sahlani (C): Ylva Johansson måste få på plats den migrationspakt hon utlovat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2020-03-10

EU:s migrationskommissionär, Ylva Johansson, måste snabbt få på plats den långsiktiga migrationspakt som hon länge har utlovat – där medlemsstaterna måste ta sitt ansvar och fördelning av asylsökanden sker solidariskt, skriver Abir Al-Sahlani (C).

I går (måndag) flög Turkiets ledare Recip Erdogan till Bryssel för att genom utpressning och hotfasoner få EU-ledarna att skriva under ett nytt migrantavtal, dock utan några resultat.

Mötet är en smärtsam påminnelse om att EU inte längre styr sin egen asylpolitik. Nu måste vi ta tillbaka kontrollen och få en fungerande europeisk migrationspolitik på plats.

När Turkiet plötsligt deklarerade godtyckligt att man öppnat gränsen mot Europa, blev många tagna på sängen. Man anser att EU inte fullföljt sin del av EU/Turkiet-avtalet och man vill genom beskedet ”straffa EU”.

Erdogans agerande, att medvetet ge människor falska förhoppningar om att kunna ta sig till Europa, har skapat en ohållbar situation vid gränsen. En situation, där människors längtan efter ett liv i fred och frihet, skapat kaos och våldsamheter och där tiotusentals människor riskerar livet.

Att utnyttja redan utsatta människors liv i ett politiskt spel mot EU är ingenting annat än förkastligt. Det visar återigen vilket ansvarslöst och destruktivt ledarskap Erdogan står för.

Situationen vid den turk-grekiska gränsen har lockat fram det sämsta även hos svenska politiska krafter. Sverigedemokraterna tyckte att människors desperata flykt undan krig och terror var en utmärkt kuliss för inrikespolitiska utspel.

På annat sätt går det inte att tolka deras beslut att åka till gränsen för att saluföra sin unkna främlingsfientlighet. Även för SD, med sin historia av populism och människoförakt, måste detta ses som ett absolut lågvattenmärke.

Låt oss ta detta som ytterligare en påminnelse om varför de liberala, humanistiska krafterna behövs som motvikt mot SD i såväl Sverige som EU.

Situationen sätter dock också fingret på ett annat problem, bristen på ansvarstagande även inom EU. Vi ser nu hur allt fler länder väljer vägen mot mer taggtråd och hårdare tag. Hur man sluter sig, i stället för att ta ansvar för en långsiktigt hållbar lösning på situationen.

Hur Grekland får beröm för rollen som ”Europas sköld”, trots dödsskjutningar och uppgifter om hur grekisk kustbevakning hindrat flyktingar från att ta sig iland.

Grekland har tagit ett enormt stort ansvar när man i många år hanterat en stor mängd asylansökningar medan andra medlemsstater tittat bort. För detta ska de ha en eloge. Men det ursäktar inte det oacceptabla och inhumana agerande som vi nu ser.

En splittrad union som agerar i panik riskerar bara att spela andra krafter i händerna. Det som behövs nu är ansvar och handlingskraft. Ett ledarskap som klarar av att utveckla en migrationspolitik som fortsätter värna asylrätten och ger människor en rättssäker asylprövning, oavsett vilket land de först kommer till.

Men som framförallt ser till att alla unionens länder är med och tar sin del av ansvaret. Det håller inte att vissa länder vänder ryggen mot oss andra och pekar finger mot flyktingarna, i stället för att själva bidra till en lösning.

EU:s migrationskommissionär, Ylva Johansson, måste snabbt få på plats den långsiktiga migrationspakt som hon länge har utlovat – där medlemsstaterna måste ta sitt ansvar och fördelning av asylsökanden sker solidariskt.

EU växte fram ur ruinerna av ett krig som tog miljoner människors liv. Tack vare samarbete, utbyte, solidaritet och ömsesidig respekt har vår union byggt Europa starkare.

En tydlig, gemensam migrationspolitik, där samtliga EU-länder tar sitt ansvar, skulle ge oss ett mer hållbart mottagande. Det hjälper såväl människor på flykt som de länder som fram tills nu tagit ett oproportionerligt stort ansvar. Så kan Europa fortsätta vara en plats där människor finner fred och frihet.


Abir Al-Sahlani, europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här