Debatt

Se till att ändra regeln för ägg, EU-politiker

Replik från Svenska ägg om att butiker tvingas slänga ätbara ägg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lagstiftningen är anpassad efter länder med förekomst av salmonella. Men lagstiftningen är irrelevant för oss eftersom svenskproducerade ägg är salmonellafria, skriver Marie Lönneskog Hogstadius och Lovén Persson.
Lagstiftningen är anpassad efter länder med förekomst av salmonella. Men lagstiftningen är irrelevant för oss eftersom svenskproducerade ägg är salmonellafria, skriver Marie Lönneskog Hogstadius och Lovén Persson.

DEBATT

REPLIK. Att butiker i Sverige tvingas slänga prima svenska ägg till följd av EU:s lagstiftning är ett onödigt slöseri. Vi i branschorganisationen Svenska ägg håller med Coop om att EU:s regelverk får felaktiga konsekvenser för oss i Sverige.

Lagstiftningen är anpassad efter länder med förekomst av salmonella. Men lagstiftningen är irrelevant för oss eftersom svenskproducerade ägg är salmonellafria.

Ända sedan 1950-talet har vi i Sverige aktivt arbetat med att få bort förekomsten av salmonella i matproduktionen. Svenska konsumenter är därför trygga med att svenska ägg är hälsosamma och riskfria att konsumera. Dessutom har vi svenskar som vana att förvara äggen i kylen vilket gör att de är fullt ätbara även efter bäst-föredatumet.

Regelverket, i nuvarande utformning, leder till att svenska matbutiker tvingas slänga prima, näringstäta och klimatsmarta ägg. Ett helt onödigt och ohållbart matsvinn.

Vi inom Svenska ägg har haft en dialog med Livsmedelsverket kring den här frågan vid flera tillfällen. Livsmedelsverket har försökt att påverka EU med hänvisning till vår salmonellafrihet utan framgång.

Vi uppmanar nu de EU-parlamentariker som väljs på söndag att ta tag i problemet. På kort sikt kanske det handlar om att Sverige ges ett undantag, precis som Coop förespråkar. På längre sikt behöver smittskyddet förbättras inom hela unionen.

Det kräver att samtliga länder jobbar förebyggande med god hygien och god djurhållning. Sverige ligger redan i framkant och är ett föregångsland för andra EU-länder. En uppmaning till våra EU-politiker – jobba för en regelförändring!   


Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare Svenska ägg
Astrid Lovén Persson, ordförande Svenska ägg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT EU – sluta tvinga oss slänga fullt ätbara ägg

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-politik

Salmonella

Ägg

Livsmedel

Livsmedelsfrågor

EU