MUF:s galna förslag – släpp invandringen fri

Debattören: Ungmoderaternas politik är en attack mot svensk välfärd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Under radarn för nyhetsbevakningen bestämde sig ungmoderaterna för att Sverige ska ha fri invandring på sikt. Det är oroväckande, skriver Philip Botström.
Under radarn för nyhetsbevakningen bestämde sig ungmoderaterna för att Sverige ska ha fri invandring på sikt. Det är oroväckande, skriver Philip Botström.

DEBATT. Just nu pågår Moderaternas partistämma. Moderata ungdomsförbundet utgör mer än en tredjedel av Moderaternas medlemskår och är vana att få genomslag för sin politik hos partiet. De senaste åren har MUF allt oftare används som testballong för kontroversiella budskap och förslag som den moderata partiledningen inte vågar gå fram med själva.

I det hänseendet är det väldigt oroväckande att MUF antog en vansinnig migrationspolitik under förbundets arbetstämma i helgen som var. Under radarn för nyhetsbevakningen bestämde sig ungmoderaterna för att Sverige ska ha fri invandring på sikt.

Det är inte helt nytt för MUF, många minns att även Ulf Kristersson som nyvald MUF-ordförande argumenterade för att statens kontroll över migrationen ska vara i det närmaste obefintlig. Då sa han att ”alla gränser ska vara öppna” och att invandringen ska regleras ”så lite som överhuvudtaget är möjligt”.

Men fri invandring till Sverige är inte det enda anmärkningsvärda beslutet som fattades på MUF-stämman.

De beslutade även att verka för att avskaffa föräldraförsäkringen och ersätta den med lån, att avskaffa arbetsgivaravgiften som finansierar sjukförsäkringen, att sjukvård och utbildning ska finansieras privat och att semesterersättningen ska kunna förhandlas bort. MUF:s ombud beslutade även att sexköp ska avkriminaliseras. Dessa beslut står nu alltså åtminstone en tredjedel av det moderata samlingspartiets medlemmar bakom numera. 

Framtidens moderata ledare vill helt avskaffa den svenska välfärden och backa tillbaka det råa klassamhälle vi en gång byggde bort. Sjukdom ska innebära fattigdom. Klassresor genom studier ska försvåras. Löner och villkor ska pressas ned med en fri invandring som slagträ.

Allt det som socialdemokratin kämpat för och som gjort Sverige till ett framgångsland är hotat om MUF får sin vilja igenom på Moderatstämman som börjar på torsdag. Om varken svenska medborgare eller människor som invandrar till Sverige  ska ha rätt till offentligt finansierad sjukvård, utbildning, föräldraförsäkring, sjukförsäkring och semester är det så klart inte en större kostnad för staten om invandringen ökar.

Men den segregation och otrygghet vi ser i dag skulle blekna i jämförelse med vad som skulle bli konsekvensen av fri invandring kombinerat med avskaffad generell välfärd. Sanningen är att vi alla skulle bli förlorare av den nyliberala ivern hos de unga moderaterna.

Att Ulf Kristersson inte växt ifrån sin ungmoderata naivitet blir tydligt genom Moderaternas totala ointresse för en skärpning av arbetskraftsinvandringen. Nästan fyra av tio som får arbetstillstånd i Sverige får det inom yrken utan särskilda kompetenskrav.

Allt oftare kommer larmrapporter om odrägliga och farliga arbetsvillkor, arbetsgivare som fuskar med löner och utländsk personal som med hot om utvisning inte vågar kräva sina rättigheter. 

Arbetskraftsinvandringen har blivit högerns främsta murbräcka mot den svenska modellen och fackförbundens möjlighet att kräva höjda löner och bättre villkor. Det som är grunden för den svenska modellen tillsammans med den generella välfärden. 

Ungmoderaternas politik är i grunden en attack mot det svenska samhället grundpelare – och frågan är om Ulf Kristersson på allvar har växt ifrån den agendan.


Philip Botström, förbundsordförande SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE