Klassförakt när Löfven sågas av Svantesson

Debattören: Trump är mästaren – nu hakar Moderaterna på

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaternas Elisabeth Svantesson bidrar till att brutalisera den politiska diskussionen. Det är det här sättet att exploatera och trissa upp känslor som vi har alldeles för mycket av i dag, inte minst på nätet, skriver Per Sundgren.
Moderaternas Elisabeth Svantesson bidrar till att brutalisera den politiska diskussionen. Det är det här sättet att exploatera och trissa upp känslor som vi har alldeles för mycket av i dag, inte minst på nätet, skriver Per Sundgren.

DEBATT. Jag tittar på SVT:s ”Agenda” på tv och plötsligt hör jag Elisabeth Svantesson (M) säga att Stefan Löfven är den sämsta statsminister som Sverige någonsin haft. Men Stefan Löfven är inte på plats och kan svara.

Svantesson debatterar med Centerpartiets Anders W Jonsson och denne eller programledaren kommenterar inte med ett ord angreppet på Stefan Löfven. Som åskådare känner jag mig obehagligt berörd. Vad är detta?

Det är att sänka nivån på den politiska debatten. Det är att ägna sig åt personangrepp istället för att diskutera politikens innehåll. Svantesson vet förstås precis vad hon gör. Stefan Löfvens personliga förtroendesiffror har sjunkit, så där sätter hon in stöten.

Det handlar om att förnedra en politisk motståndare, som inte har möjlighet till replik.

Vi har sett det här för inte så länge sedan. Svenska Akademin befann sig i kris med stora motsättningar mellan olika grupperingar och ledamöter. Då bestämde sig Horace Engdahl för att gå till angrepp. Sara Danius var enligt honom den sekreterare som lyckats sämst av alla sedan 1786.

Självklart har varken Engdahl eller Svantesson gått igenom och granskat alla tidigare sekreterare och statsministrar. De vill bara på enklast brutala sätt förnedra en motståndare.

Svantesson är också väl medveten om vilka strängar hon spelar på. Det finns i den väljarkår långt till höger där hon hoppas vinna ytterligare stöd ett starkt förakt för allt som kan förknippas med arbetarrörelsen.

Ja, det handlar om ett ofta öppet uttalat klassförakt riktat mot svetsaren Löfven.

Självklart kan politiskt ledarskap diskuteras och det kan vara bättre eller sämre, men en sådan legitim diskussion är något annat än dessa upprepade personangrepp från Svantesson utan möjlighet för den angripne att svara.

Svantesson bidrar i själva verket till att brutalisera den politiska diskussionen. Det är det här sättet att exploatera och trissa upp känslor som vi har alldeles för mycket av i dag, inte minst på nätet. Trump är mästaren. Att ansluta sig till detta sätt att argumentera är riktigt lågt.


Per Sundgren, f d kulturborgarråd (v)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE