Debatt

Skövla inte Uppsalas gröna oaser, Pelling

Debattören: Dags att börja föra Uppsalabornas talan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De få gröna oaser som ännu finns kvar offras tanklöst i jakten på investeringsbidrag från staten och för att uppfylla kortsiktiga politikers löften. Ni talar för kommande innevånare men vem talar för alla oss som redan bor här? skriver Uppsalabon Nadja Lindstedt.
De få gröna oaser som ännu finns kvar offras tanklöst i jakten på investeringsbidrag från staten och för att uppfylla kortsiktiga politikers löften. Ni talar för kommande innevånare men vem talar för alla oss som redan bor här? skriver Uppsalabon Nadja Lindstedt.

DEBATT

DEBATT. Öppet brev till kommunalrådet Erik Pelling avseende exploateringen av Uppsalas grönområden:

Vems talan för du? Uppsala, den hyllade klimatstaden, fortsätter att hänsynslöst skövla grönområde efter grönområde i vår stad, oåterkalleligt berövar man inte bara nuvarande innevånare utan även alla kommande generationer närhet till den natur man säger sig värna så mycket om.

De få gröna oaser som ännu finns kvar offras tanklöst i jakten på investeringsbidrag från staten och för att uppfylla kortsiktiga politikers löften.

Maktlösa ser vi på när irreversibla beslut fattas utan folklig förankring, ofta med motiveringen vi måste ju bygga någonstans. Ett resonemang lika genomtänkt som att motivera ett rån med orden vi måste ju få pengar någonstans

Och rånade är precis hur vi känner oss, rånade på parker och grönområden som aldrig kommer tillbaka, rånade på närhet till natur utan att behöva åka buss och färdtjänst, rånade på den livskvalitet en grönskande miljö skänkt oss men framförallt rånade på vår röst.

För ni är många som talar för kommande innevånare men vem talar för alla oss som redan bor här?

”Vi måste vara oerhört restriktiva med att bygga i grönområden”, säger Erik Pelling i UNT.

Nu står det klart att ännu ett älskat och välanvänt grönområde, denna gång i Gamla Uppsala, ska jämnas med marken och för all framtid elimineras till förmån för betongmoduler i sex våningar.

De gamla vackra träd som i generationer skänkt skugga åt barn och gamla i parken ska nu sågas ner för att lämna plats åt parkeringsgarage. Låter det bekant? Eriksberg, Årsta, Salabacke, Sunnersta, Rosendal, Luthagen, Ultuna, Ulleråker, Norby, Stenhagen, Flogsta, Librobäck … listan är lika lång som den är sorglig. 

”Majoriteten av Uppsalaborna vill inte råda bot på bostadsbristen genom att bygga bostäder i grönområden.” visar en opinionsundersökning via Novus.

Folkvalda, så kallas ni som är satta att representera oss. Men vems talan för ni, vilka är det ni företräder när vi kommuninnevånare är tvungna att starta namninsamlingar, demonstrera, kontakta media, till och med gå till rätten i fruktlösa och desperata David mot Goliat-strider för att få er att lyssna på oss, för att få er att representera oss, folket som en gång valt er.

Så innan vi sätter våra kryss på valsedeln nästa gång är vi nog många som undrar: Erik Pelling, vems talan för du?


Nadja Lindstedt, Gamla Uppsala


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Uppsala

LÄS VIDARE

DEBATT. Uppsala borde satsa på vätgas efter corona

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Luthagen

Rosendal

Gamla Uppsala

Salabacke

Norby

Sunnersta