Muf, ni borde skämmas

Replik från Grön ungdom om amnesti för ensamkommande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi tror att Muf:s och Moderaternas feghet inför den högerextrema kraften i Sverigedemokraterna driver dem till att överge grundläggande principer för att framstå som hårda mot invandring, skriver Aida Badeli och David Ling, språkrör Grön Ungdom.
Vi tror att Muf:s och Moderaternas feghet inför den högerextrema kraften i Sverigedemokraterna driver dem till att överge grundläggande principer för att framstå som hårda mot invandring, skriver Aida Badeli och David Ling, språkrör Grön Ungdom.

REPLIK. När vi vill genomföra en amnesti för unga människor som levt i Sverige i fem års tid gör vi det för att stoppa tusentals mänskliga tragedier. Tusentals mänskliga tragedier som kommit till bara på grund av byråkrati och tröghet. Benjamin Dousa och Muf låter systemet gå före människan. De borde skämmas.

Först några ord om rättssäkerhet. Rättssäkerhet handlar om att tydliga rättsregler ska tillämpas förutsägbart och effektivt. När Migrationsverket misslyckades med att handlägga sina ärenden effektivt under 2015, brast alltså rättssäkerheten för den som sökte asyl.

Till saken hör också att många av de som drabbades av Migrationsverkets förlängda handläggningstider också fått sin ålder bedömd genom erkänt rättsosäkra metoder som tand-, knä- och handledsröntgen.

Gymnasielagen kom till därför att unga människor, på flykt från en av världens farligaste platser, fick vänta så länge på sin asylprövning att de hann fylla arton år.

De prövas då som vuxna, en betydligt hårdare prövning. Den som ena dagen skulle bedömas som skyddsbehövande bedöms dagen därpå sakna det. Vi är många som inser att den som hamnar i kläm i byråkratin förtjänar bättre än så.

Att Dousa och Muf vill att enskilda ska bära bördan för statens misslyckande att leva upp till rättsstatliga principer är upprörande. Vi tror inte att det skulle ha hänt det inte handlade om just migrationspolitik.

Vi tror att Muf:s och Moderaternas feghet inför den högerextrema kraften i Sverigedemokraterna driver dem till att överge grundläggande principer för att framstå som hårda mot invandring.

Ett par exempel på samma sak är de förslag som Dousa lyfter: begränsad rätt till tolk och kvalificering till välfärden. Båda förslag som är direkt farliga för människors integration i Sverige och för människors hälsa. Har offer för etnisk rensning rätt till traumavård i Muf:s Sverige? Har asylsökande diabetiker rätt till insulin? Det är inte frågor vi vill behöva ställa. Men Muf tvingar oss.

Det är uppenbart att de hårda krav som ställs i gymnasielagen är helt omöjliga att klara i spåren av coronapandemin. Vi i Grön Ungdom tycker att det är självklart att de ungdomar som levt i Sverige i mer än fem års tid ska få stanna här.

En sak har Dousa faktiskt rätt i. Det ska vara lika för alla. Ditt liv ska inte hänga på om du hade turen att få ditt ärende handlagt i rätt tid. Sverige kan bättre. Ge de ensamkommande amnesti.


Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom
David Ling, språkrör Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE