Det går inte att skapa etiska krigsmaskiner

Slutreplik från IKFF och Svenska freds om mördarrobotar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Maskiner är bra vid beräkning, men etiskt, och lagligt, beteende kräver i grunden bedömningar där mänskliga egenskaper är en förutsättning, skriver Malin Nilsson och Agnes Hellström.
Maskiner är bra vid beräkning, men etiskt, och lagligt, beteende kräver i grunden bedömningar där mänskliga egenskaper är en förutsättning, skriver Malin Nilsson och Agnes Hellström.

SLUTREPLIK. Arash Heydarian Pashakhanlou skriver att helt autonoma vapen, som kan välja ut och attackera mål utan mänsklig inblandning, teoretiskt kan agera i större enlighet med internationell rätt om de programmeras korrekt. 

Teorier om att bygga så kallade “etiska algoritmer”, har blivit brett kritiserade och det finns i dag inga lösningar för att göra detta tekniskt möjligt.

Maskiner är bra vid beräkning, men etiskt (och lagligt) beteende kräver i grunden bedömningar där mänskliga egenskaper är en förutsättning.

Att helt separera människa från maskin och därmed överlämna beslut om våldsanvändning till robotar är inte fråga om en ”teoretiskt” positiv utveckling, det är en fråga om att i grunden förändra dagens krigföring med potentiellt förödande humanitära konsekvenser.

En utveckling för mänskligheten som vi inte har möjlighet att överskåda eller förstå konsekvenserna av. Att inte arbeta för en reglering av dessa vapen vore högst oansvarigt.

Det är inte främst mot Sverige dessa vapen kommer att användas utan i redan existerande konflikter. Vi ser i dag hur semi-autonoma vapen, som fjärrstyrda drönare, används i proxykrig av högteknologiska länder med stora konsekvenser för civila och för rättssäkerheten. 

Tidigare förbudsavtal har utvecklat den internationella rätten och vi vet av erfarenhet hur det skapar nya normer kring vapen på längre sikt.

Ett förbud är precis som ett fredsavtal, det sätter spelreglerna och är ett första steg i en process för att nå målet om hållbar fred. 


Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF)
Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN