Släng prestigen och höj pensionen med oss, S

SD: Tillsammans kan vi driva igenom förslagen – men ni vägrar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Är Ardalan Shekarabi och S på riktigt villiga att diskutera och ta beslut om ökade pensioner? Visa det då. Tillsammans kan vi ge Sveriges pensionärer en mer dräglig tillvaro. Det är så ett ansvarsfullt parti skulle agera, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.
Är Ardalan Shekarabi och S på riktigt villiga att diskutera och ta beslut om ökade pensioner? Visa det då. Tillsammans kan vi ge Sveriges pensionärer en mer dräglig tillvaro. Det är så ett ansvarsfullt parti skulle agera, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.

DEBATT. Det har sannolikt inte undkommit någon att det svenska pensionssystemet varit kraftigt underfinansierat under en lång tid. Detta har lett till att Sverige numera har flest fattigpensionärer i Norden.

Sverigedemokraternas bestämda uppfattning är och har alltid varit att man ska kunna leva på sin pension efter ett långt yrkesliv. Att skapa en drägligare tillvaro för svenska pensionärer är därför en av Sverigedemokraternas största prioriteringar.

Vi har vid upprepade tillfällen gjort det tydligt att vi är beredda att samtala med alla för att skyndsamt säkerställa att våra äldre får pensioner att leva på. Detta är en hållning som i mångt och mycket delas av en majoritet av Sveriges riksdagspartier, även om alla inte vill gå fullt lika långt som oss i sina politiska satsningar.

Det enda som krävs för att genomföra detta är således ett vuxet samtal som inkluderar alla och som står på en bred parlamentarisk grund.

De senaste dagarna har Socialdemokraterna dock tydliggjort att de inte ens tänker diskutera detta. I sann odemokratisk anda låter man avståndstagandet från Sverigedemokraterna gå före pensionärernas rätt till tryggare livsvillkor.

Trovärdigheten när Ardalan Shekarabi talar om förbättrade villkor för landets pensionärer är därmed lika med noll.  

Begreppet tomma tunnor skramlar mest stämmer väl in på Socialdemokraternas behandling av svenska pensionärer. Ena dagen vägrar Ardalan Shekarabi ta vår utsträckta hand om ökade pensioner, för att sedan skylla detta snedsteg på att det bara är vissa utvalda partier som ska få sitta med vid bordet.

Andra dagen talar ministern själv i positiva ordalag om exakt den höjda pensionsavgift som Sverigedemokraterna, och en majoritet i riksdagen, står bakom.

Det är pinsamt dåligt, och närmast tragikomiskt att beskåda dessa tafatta försök att alltid sätta sig själv i centrum. Detta trots att man som parti ständigt och konsekvent sätter krokben för andra partiers initiativ att genomföra nödvändiga förbättringar för Sverige.

Sanningen är, och det vet Socialdemokraterna, att det borde vara ett förhållandevis enkelt beslut att se till att vi gemensamt nu går fram och säkerställer en höjning av inbetalning av pensionsavgifterna från 17,21 till 18,5 procent.

Resultatet av en justering i denna riktning – tillsammans med resten av våra förslag – skulle ge en genomsnittlig pensionär en höjning av pensionen med cirka 1 000 kronor i månaden. Den typen av förbättring skulle ge andrum till alla de som arbetat hårt ett helt liv och i dag rör sig med synnerligen små marginaler.

Det skulle inte lösa alla problem, men det skulle vara ett litet steg framåt och en bra början. Mest skulle det gynna de som i dag har lägst pensioner, varav många är kvinnor, vilket i grunden gör detta till en rättvisefråga.

I Socialdemokraternas värld är dock inget enkelt. Speciellt svårt blir det när det är just Sverigedemokraterna som har fräckheten att leverera bra förslag.

För S som genuint älskar makten och drivs av ett känslomässigt knutet maktbegär, snarare än logik och sunt förnuft, är det inte relevant om förslagen gynnar medborgarna eller inte. Det viktiga tycks inte vara vad förslagen innehåller, utan att ”rätt” parti som står som avsändare.

Det står i direkt kontrast till Sverigedemokraternas linje om att det är det sakpolitiska innehållet som är det viktiga – inte vem som kommer med förslaget.

Vi vill därför rikta en uppmaning till Ardalan Shekarabi; Är du på riktigt villig att diskutera och ta beslut om ökade pensioner och generellt höjda livsvillkor för svenska pensionärer? Visa det då. Upp till bevis. Inte genom fagert tal, utan genom konkret handling.

Kasta prestigen åt sidan och låt oss gå framåt tillsammans och se till att driva igenom förslag som skulle ge Sveriges pensionärer en mer dräglig tillvaro. Det är så ett ansvarsfullt parti skulle agera, och vad som förväntas av oss som beslutsfattare.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE