Nu låter ni välfärdens proffs bli utförsäkrade

Tobias Baudin: Är politikerna redo att göra något åt Försäkringskassans stenhårda regler?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi ställer frågan till samtliga riksdagspartier, och särskilt till regeringens samarbetspartier: Är ni redo att göra vad som krävs för en mänsklig sjukförsäkring? De som ni kallar för välfärdens hjältar väntar på ert svar – och de har redan väntat för länge, skriver Tobias Baudin.
Vi ställer frågan till samtliga riksdagspartier, och särskilt till regeringens samarbetspartier: Är ni redo att göra vad som krävs för en mänsklig sjukförsäkring? De som ni kallar för välfärdens hjältar väntar på ert svar – och de har redan väntat för länge, skriver Tobias Baudin.

DEBATT. Under våren hyllades medlemmarna i Kommunal för sina insatser – nu riskerar yrkesskickliga välfärdsproffs som själva insjuknat i covid-19 att få kalla handen och utförsäkras, trots att de fortfarande är sjuka.

Vår uppmaning är följande: När socialförsäkringsutskottet träffas för ett nytt möte på torsdag måste samtliga partier vara redo att ta ställning: På vems sida står ni?

Försäkringskassans stelbenta system bygger på att sjukskrivna personers arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. Systemet har länge, och med rätta, kritiserats för att vara både verklighetsfrånvänt och omänskligt.

Sjukskrivna har ofta svårt att hitta alternativa arbeten – dels för att jobben de förväntas söka sällan finns på riktigt, men framför allt för att de faktiskt fortfarande är sjuka.

Och nu växer problemet som en följd av den pågående pandemin. Färska siffror från Sveriges radio visar att antalet personer som blivit av med sin sjukpenning efter 180 dagar har ökat kraftigt i år.

Fram till början på november hade, hittills i år, 40 procent av dessa sjukfall avslutats genom avslag, att jämföra med 29 procent förra året. Det är både ohållbart och illavarslande.

Sverige står på randen till en ny coronakatastrof med en eskalerande smittspridning i hela landet. Mitt i denna pandemi arbetar undersköterskor, barnskötare, vårdbiträden, bussförare och många andra yrkesgrupper för att få samhället att fungera.

Det är dags att ansvariga politiker på allvar värdesätter deras insatser, erbjuder ekonomisk trygghet när olyckan är framme och förändrar ett system som i grunden varit felkonstruerat sedan dag ett.

Ett färdigt förslag med nödvändiga förbättringar ligger just nu på socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis (S) bord. Det skulle bland annat innebära att Försäkringskassan måste ta hänsyn till individuella förutsättningar i sina prövningar och att vad som anses vara ”normalt förekommande arbete” ska kopplas till en tydlig yrkesgrupp.

Regeringen har själv tillsatt utredningen som förslagen kommer ifrån – men enbart några kloka ord på ett papper hjälper knappast de som drabbas.

Det är inte orden i sig som betalar hyran eller ger mat på bordet. Politikerna är skyldiga välfärdsarbetarna konkreta och omedelbara åtgärder. Det duger inte att sitta tiga sig igenom en kris som den här.   

Att anställda inom välfärden, som dagligen riskerar att smittas, inte får det stöd de behöver är ett stort samhällsproblem och ett rejält underbetyg till Sverige som välfärdsnation. Om det ser ut så här i dag – vem ska då vilja ställa upp i framtiden och jobba under allvarliga pandemier som covid-19?

Nu behövs långsiktiga åtgärder. Men det är också fullt möjligt att i ljuset av pågående kris också genomföra snabba lösningar som skulle betyda mycket för de som nu kastas ut i kylan på grund av coronaviruset – och för alla andra som på grund av tidigare politiska beslut nu drabbas av Försäkringskassans stenhårda regler.

Kommunal välkomnar att regeringen driver en förbättring av sjukförsäkringssystemet. Men det krävs en majoritet i riksdagen för en sjukförsäkring värd namnet.

Vi ställer därför frågan till samtliga riksdagspartier, och särskilt till regeringens samarbetspartier: Är ni redo att göra vad som krävs för en mänsklig sjukförsäkring? De som ni kallar för välfärdens hjältar väntar på ert svar – och de har redan väntat för länge.   


Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE