Ni bojkottar – och nazisterna vinner

Debattörerna: Ett misstag av Feministiskt initiativ att inte delta i Almedalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Nyligen kom beskedet att Feministiskt initiativ valde att bojkotta Almedalsveckan i Visby i sommar. Med det beslutet lämnar de vägen fri för nazistiska krafter. Det är ett beslut som vi beklagar.

När det offentliggjordes att den våldsamma högerextrema gruppen Nordiska Motståndsrörelsen kommer att finnas på plats i Almedalen blev det ramaskri bland de väletablerade aktörer som vanligtvis deltar i Almedalsveckan.

Almedalen är en plats för öppna samtal, kontaktskapande och dialog både mellan meningsmotståndare och meningsfränder.

Det är en plats som ska stå för raka motsatsen till vad en nazistisk organisation som Nordiska Motståndsrörelsen står för.

Under den senaste tiden har en rad organisationer, bland annat Riksorganisationen för Kvinno- och Tjejjourer i Sverige (ROKS) och Feministiskt Initiativ, valt att meddela att man inte kommer att åka till Almedalen i år på grund av nazisternas närvaro.

Vi förstår deras oro och att de känner att Almedalen inte är en lika trygg plats när nazister finns där. Så känner även vi.

Däremot tror vi att risken är stor att Almedalen som fenomen inte blir detsamma igen om en liten våldsam organisation får möjlighet att skrämma folk från deltagande.

Det är inte första gången nazister finns i Almedalen. Tidigare har grupper som Svenskarnas Parti dykt upp.

Om Almedalen håller på att göra samma misstag som bokmässan i Göteborg genom att låta ett fåtal intoleranta grupper sabotera en viktig arena för demokratin är vi illa ute och går definitivt i deras ledband.

Almedalen är arena som är unik för Sverige och vi vill bevara den.

Att ifrågasätta nazisternas närvaro i Almedalen är naturligt, men att åka dit och bidra till en tryggare vecka är självklart. Almedalsveckan blir det vi tillsammans skapar och om vi gemensamt verkar för en trygg plats för demokratiska samtal blir nazisternas påverkan minimal.

I fortsättningen hoppas vi att alla, oavsett partifärg, tar ställning och är med och bidrar i kampen mot rasism.


Jessica Schedvin, chefredaktör för Makthavare.se och borgerlig debattör
Jonas Lundgren, skribent för Makthavare.se och v-märkt debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Ni måste skydda oss från nazisterna

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Vi måste stå enade mot nazisterna

Publisert: