Debatt

S prat om kärnkraft är bara bluffmakeri

Moderaterna: Målet är att slippa ta debatten om energikrisen i valrörelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att S och Annika Strandhäll säger sig öppna för ny kärnkraft är bara dimridåer och politiskt bluffmakeri. Det är ett försök att slippa ta debatten om energipolitiken i valrörelsen, skriver Carl-Oskar Bohlin och Jessica Rosencrantz från M.
Att S och Annika Strandhäll säger sig öppna för ny kärnkraft är bara dimridåer och politiskt bluffmakeri. Det är ett försök att slippa ta debatten om energipolitiken i valrörelsen, skriver Carl-Oskar Bohlin och Jessica Rosencrantz från M.

DEBATT

REPLIK. Moderaterna vill ge ekonomiska, politiska och regulatoriska förutsättningar för ny kärnkraft.

Vi presentade häromveckan en plan för ny kärnkraft i Sverige, den största satsningen sedan utbygganden av kärnkraften på 70- och 80-talen.

Nu skriver de socialdemokratiska ministrarna Khashayar Farmanbar och Annika Strandhäll att de vill förhandla med oss – men först efter valet.

Det är alldeles uppenbart att det bara är ett försök att slippa ta debatten om energipolitiken i valrörelsen.

Det är nämligen Socialdemokraternas politik de senaste åtta åren som försatt Sverige i den här situationen. Nedstängningen av fyra kärnkraftsreaktorer har lett till rekordhöga elpriser – juni var den dyraste junimånaden någonsin.

Samtidigt har klimatutsläppen ökat. Förra året eldade kraftverket i Karlshamn mer olja än de tio föregående åren tillsammans.

Trots att Socialdemokraterna alltså ägnat de två senaste mandatperioderna åt att aktivt stänga ned kärnkraften och på alla tänkbara sätt skapa så dåliga förutsättningar som möjligt för den försöker de nu, med två månader kvar till valet, påskina att de ändrat sig och är förespråkare av kärnkraft.

Under en presskonferens för ett par veckor sedan sade de sig nämligen öppna för ny kärnkraft. Men det är bara dimridåer och politiskt bluffmakeri.

Det bekräftades också av Annika Strandhäll. Bara minuter efter presskonferensen sade hon: ”Vi öppnar inte upp för ny kärnkraft, vi öppnar upp för nya samtal”.

Khashayar Farmanbar har också han uttryckt sig lika kallsinnigt till kärnkraft efter presskonferensen. Han har sagt att han varken är beredd att ändra regelverken för att ny kärnkraft ska kunna byggas eller ändra det energipolitiska målet så att kärnkraft är en del av elmixen efter år 2040.

Dessutom samarbetar Socialdemokraterna med tre partier, MP, V och C som alla är emot kärnkraft. I praktiken är alltså dörren för kärnkraft lika stängd som innan.

Socialdemokraterna påstår att Moderaterna ställer olika kraftslag mot varandra. Det stämmer inte.

Konflikten på nationell nivå handlar inte om vindkraftens utbyggnad, den handlar om vad som behöver tillkomma när det inte blåser. Det här handlar om att Socialdemokraterna vill försöka begrava sitt motstånd mot kärnkraften i valrörelsen, så att fokus kan riktas åt annat håll.

Men det är inte på låtsas att Sveriges familjer och företag drabbas av skenande elpriser – så fort det inte blåser. Det är en direkt konsekvens av Socialdemokraternas politik.

Hade de inte stängt Ringhals 1 och 2 hade elpriserna varit upp till 45 procent lägre i södra Sverige. Det här problemet försöker Moderaterna att lösa.

Det är Socialdemokraterna som har försatt Sverige i den här situationen. Det diskvalificerar partiet från att vara en trovärdig samtalsledare om vårt lands framtida elförsörjning.

Moderaterna har presenterat en historisk satsning på ny kärnkraft, med bland annat 400 miljarder i investeringsstöd i form av gröna kreditgarantier.

Moderaterna samlar fyra partier till höger som vill bygga ny kärnkraft och återupprätta elsystemet. Vill Socialdemokraterna ansluta sig till våra förslag får de gärna göra det.


Carl-Oskar Bohlin, närings- och energipolitisk talesperson (M)
Jessica Rosencrantz, miljö- och klimatpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Energipolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Vi behöver kärnkraft – men också vindkraft, M

ÄMNEN I ARTIKELN

Energipolitik

Kärnkraft

Elproduktion

Moderaterna

Socialdemokraterna

Valet 2022