Sabuni kör helt fel med sitt prat om cannabis

Tidigare L-medlem: Urusla opinionssiffror ligger bakom utspelet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När Liberalernas partiledare är på väg i helt fel riktning i cannabisfråga har något avgörande hänt. Den troliga förklaringen är att Nyamko Sabuni vill stärka sin ställning i partiet, skriver Per Johansson.
När Liberalernas partiledare är på väg i helt fel riktning i cannabisfråga har något avgörande hänt. Den troliga förklaringen är att Nyamko Sabuni vill stärka sin ställning i partiet, skriver Per Johansson.

DEBATT. Liberalerna är i desperat behov av stärkt opinionsstöd. Partiledaren Nyamko Sabuni satsar på att locka till sig cannabisliberala väljare. Kan det hjälpa Liberalerna att klara fyraprocentspärren i höstens val?

Den 19 december uttalade Nyamko Sabuni sig om ”medicinsk cannabis” i Ekots lördagsintervju och den 1 januari förtydligade hon sig i en intervju i Aftonbladet. Så här sa hon:

”Vi måste använda cannabis i ett medicinskt syfte i större utsträckning. Jag har träffat tillräckligt många människor med olika typer av neurotiska tillstånd som måste betala mycket för det själva eller smuggla in det för att få lindring. Det är inte värdigt.”

Det är inte en politisk fråga att besluta om vilka preparat som ska användas som läkemedel. Detta ska avgöras av behöriga myndigheter i varje land – i Sverige Läkemedelsverket – på basis av medicinsk forskning.

Att man i flera länder frångått detta och röstat i politiska församlingar för att tillåta ”medicinsk” användning av cannabis är lika befängt som att Sveriges riksdag skulle rösta om vilka läkemedel som ska godkännas för magsår eller någon annan sjukdom.

Det är på sin plats att nämna att i Sverige har Läkemedelsverket godkänt ett par cannabisbaserade läkemedel i vederbörlig ordning med minimal ruseffekt. Så det är fullt tillåtet för läkare att förskriva denna typ av läkemedel idag.

Observera att i USA har inte Food and drug administration, FDA, godkänt växtcannabis som läkemedel utan detta handlar om att delstaterna fattat just politiska beslut i saken. Därför skrivs inga läkarrecept ut på ”medical marijuana” utan det handlar om att vissa läkare ”rekommenderar” att personen använder marijuana efter eget skön.

Ett högst märkligt förfarande ut medicinsk synvinkel som det inte finns anledning för oss att ta efter. De som drivit den här utvecklingen i USA har haft som mål att legalisera cannabis som kommersiell produkt. Därvidlag har de lyckats mycket väl.

Det är en sak att Liberala ungdomsförbundet, Luf, driver på i cannabisliberal anda. Det är i och för sig värre att partiet sätter upp legaliseringsivrare på valbar plats till riksdagen – exempelvis Luf:s tidigare ordförande. Detta avgör dock inte partiets linje.

Men när partiledaren är på väg i helt fel riktning i denna viktiga fråga har något avgörande hänt.

Varför gör Nyamko Sabuni detta utspel? Ingenting talar för att hon är speciellt insatt i frågan. Hon har ingen medicinsk utbildning och kan därför inte uttala sig om den medicinska nyttan med cannabisbaserade läkemedel.

Vill hon locka till sig cannabisvänliga väljare? Kanske. Då ska man komma ihåg att det finns flera partier där väljarna kan kryssa för cannabisvänliga kandidater till riksdagen.

Med all sannolikhet kommer legaliseringsivrare på samma sätt som 2018 genomföra en kampanj om att kryssa in cannabisvänliga kandidater inför riksdagsvalet, så det blir nog konkurrens om den här typen av röster.

Den troliga förklaringen är att Nyamko Sabuni vill stärka sin ställning i partiet. Med de urusla opinionssiffrorna torde hennes ställning vara ytterst svag.

Även om framtiden för partiet som sådant är ovisst är det ändå i Liberala ungdomsförbundet som de nya politikerna kommer fram.

Jag ser utspelet som en flört med Luf och därmed en vädjan om deras stöd i de interna strider som just Liberalerna är så bra på att sätta i gång.

Liberalerna var en gång ett parti som vilade på två ben, dels liberalismen som ideologi, dels ett socialt engagemang som företräddes främst av borgerliga folkrörelsemänniskor – exempelvis nykterister och frikyrkliga. Den sistnämnda gruppen kallades för frisinnade.

I dag är den delen av partiet så gott som helt insomnad, det är bara ideologin kvar. Frågan är om det räcker för partiet att komma in i riksdagen.


Per Johansson, fd generalsekreterare Riksförbundet narkotikafritt samhälle, medlem av Liberalerna i knappt 20 år, begärde utträde den 3 januari


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE