ÅSIKT

Måste jag vara man för att få kissa?

Debattören: Utbudet av offentliga toaletter är för dåligt och de som finns är oftast grisiga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Johnér/Gustav Mårtensson
Charlotte Signell: ”Jag önskar att hela världen var full med rena, rosa, jordgubbedoftande gratistoaletter så jag slapp stressa över detta. Slapp få ångest så fort jag var i miljöer utan toalett av rädsla för att något hemskt skulle hända. Kissa är en mänsklig rättighet.”
DEBATT

DEBATT. Det började som ett jobbigt småproblem, om sedan blev värre och värre för att så småningom bli ett handikapp och nästintill tortyrartat.
Jag hade alltid varit en med liten blåsa, men nu tycktes jag bli kissnödig jämt och överallt. Jag gick till doktorn som sade att det var psykiskt, kanske stressrelaterat eller medicinskt.

Vart jag än kom var jag tvungen att leta upp toaletter och hade alltid 5:or eller 10:or i fickorna utfall att. Att kissa blev dyrt.

Men hade jag satt mig och pissat utomhus hade det garanterat blivit dyrare med böter och allt. Givetvis undrade jag vart alla offentliga toaletter fanns då jag och min lilla blåsa nekades tillträde från kaféer med motiveringen att toaletten bara var för kaféets gäster.

Letade jag upp en offentlig toalett var den oftast grisig, nerkissad.
Eller så fanns där bara en urionar.

Jag slutade dricka kaffe innan jag skulle hemifrån och åkte helst till gallerior där toalettplatsen var säkrad. Min mamma som är rullstolsburen berättar att hon helst också åker till gallerior på grund av tillgången på handikappstoalett, men att det ofta bara finns en och att avståndet dit kan vara för långt.

Jag ställde nyss frågan i ett kvinnoforum och undrade om fler än jag störde sig på det dåliga utbudet av offentliga toaletter. Fick genast tips om att testa SheWee som kunde hjälpa mig att ståkissa eller att göra en egen kissstrut av en mjölkkartong.

Är det vad som krävs när man som tjej vill kissa? Att helt plötsligt försöka förvandla sig till en man?

Jag tänker på alla de gånger jag vrålkissnödig stått på nattklubbstoaletter där tjejer går in två och två, sminkar sig och uppdaterar varandra om läget. Hur jag avundsjukt sneglat mot de tomma pissoarerna och fyllts med bitterhet. Eller gången då jag gick på herrtoan på en nattklubb och släpades ut av en vakt som inte bara gav mig blåmärken utan även slet sönder min väska så jag tappade mina nycklar och kastade ut mig på gatan.

Jag önskar att hela världen var full med rena, rosa, jordgubbedoftande gratistoaletter så jag slapp stressa över detta. Slapp få ångest så fort jag var i miljöer utan toalett av rädsla för att något hemskt skulle hända.

Kissa är en mänsklig rättighet. Jag och andra kvinns ska inte behöva organisera oss och spara på toalettkoderna till olika fik för att snabbt kunna hitta en toa om vi behöver.

Jag skaffade en app som ska hjälpa mig att hitta toaletter men när jag försökt använda den har jag fått noll utslag. Jag undrar verkligen: Var är alla toaletter?

Charlotte Signell, skribent


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM