Eleverna får visst fira sommarlov i kyrkan

Ministern: Skolavslutning med psalm är tradition, inte religion

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
Anna Ekström (S) menar att det är helt okej att fira sommarlov i kyrkan. ”Lika traditionsenligt som sill på midsommar bubblar, vid den här tiden på året, påståenden upp om att barnen inte längre får sjunga ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningen.” skriver hon. (Stora bilden är från en skolavslutning i Litslena kyrka utanför Enköping nyligen).

DEBATT. Lika traditionsenligt som sill på midsommar bubblar, vid den här tiden på året, påståenden upp om att barnen inte längre får sjunga ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningen. I vissa fall mot bättre vetande, i andra fall av okunskap.

I år tycks skörden av sådana påståenden vara större än tidigare, vilket ser ut att ha att göra med att vi socialdemokrater på vår kongress tidigare i år fattade beslut om att skolan ska vara fri från konfessionella inslag.

Så här ligger det till. Vi socialdemokrater vill att elevernas frihet att själva forma sin egen uppfattning och framtid ska stå i centrum i skolan. Ingen elev ska någonsin behöva utsättas för religiös påverkan av rektor, lärare eller annan skolpersonal. Den svenska skolan ska vara en plats för öppenhet, demokrati och kunskap där olika uppfattningar – antingen de är politiska eller religiösa – ska belysas från olika vinklar, ifrågasättas och utmanas.

Vi ser inga problem med att elever av fri vilja ber, bekänner sin tro eller på annat sätt utövar sin religion i skolan. Men vi tycker inte att skolan ska ordna trosbekännelse eller religionsutövning åt elever. Vi menar att riskerna blir för stora att det blir påtvingat om skolan ordnar det. Dessutom är vi av den starka uppfattningen att skolan ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrund, något som förstås blir svårare om det förekommer religionsutövning eller trosbekännelse i skolans regi.

Skolan ska vara en neutral plats och inte ta ställning för en viss religion eller trosinriktning.

Det betyder inte att högtidliga ceremonier, som har varit en bärande del i svensk skola under lång tid, helt plötsligt ska vältas över ända. Tvärtom är det viktigt att skolan värnar traditioner, även de som från början hade en religiös klangbotten men i dag uppgår i vårt gemensamma kulturarv.

Hur ser vi då på skolavslutning i kyrkolokaler och med psalmsång? Inga problem, säger vi. Att samlas i en vacker kyrkolokal och sjunga en sommarpsalm som vi sedan länge förknippar med sommarlov, gemenskap och härlig samvaro ser vi som en traditionsrik avslutning på skolåret och inte som trosbekännelse. Så länge skolavslutningar ser ut så, ser vi självfallet att den fina traditionen fortsätter.

Fina traditioner är värda att bevara. Lucia under julen. Ägg till påsk. Sill på midsommar. Andra traditioner kan vi med fördel lämna bakom oss. Påhittet om att man inte får sjunga ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningarna tillhör definitivt den senare kategorin.


Anna Ekström


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Religion

Lucia

Påsken

Midsommar