Debatt

Facken värnar inte frihandel

Replik från Christofer Fjellner om Ceta-avtalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Christofer Fjellner tycker att det är viktigt att Europa fortsätter vara öppna för handel, när andra sluter sig.
Christofer Fjellner tycker att det är viktigt att Europa fortsätter vara öppna för handel, när andra sluter sig.

DEBATT

REPLIK. De fackliga företrädarna för en argumentation mot EU:s nya frihandelsavtal med Kanada som faller på sin egen orimlighet. Kanada är i princip en förlängning av Europa på andra sidan Atlanten, med starkt skydd för just miljö, folkhälsa och arbetstagare. De tycks glömma att det med dagens handel inte finns några bestämmelser alls om detta och att avtalet svart på vitt säger att det bara kan stärkas.

Trots att de säger sig värna frihandel rör det sig i själva verket om klassisk protektionism och vänsterpopulism.

Investeringsskydd betyder att stater inte får diskriminera utländska investerare eller beslagta egendom utan att ge ersättning - en så basal bestämmelse att den till och med finns inskriven i den svenska grundlagen.

Att det skulle hindra oss från att ändra vår tobakslagstiftning är också rent trams - vilket framgår med all tydlighet för den som bemödar sig att läsa avtalstexten. Just tobakslagar har ju dessutom redan prövats i investeringstvister och föga förvånande har tobaksbolagen förlorat.

Just nu blåser protektionistiska vindar. I USA har president Donald Trump precis dragit sig ur USA:s senaste frihandelsavtal med Kanada och 12 andra länder kring Stilla havet. I USA jublar fackföreningarna över beslutet.

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att de svenska facken står för samma sorts protektionism. Det är därför än mer viktigt att Europaparlamentet kan godkänna frihandelsavtalet om två veckor - det är bara så Europa kan visa att vi fortsätter vara öppna för handel när andra nu sluter sig.


Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M), utskottet för internationell handel


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kanada

LÄS VIDARE

Ceta-avtalet hotar fackliga rättigheter

ÄMNEN I ARTIKELN

Kanada

USA

Christofer Fjellner