ÅSIKT

Skärp er, polisen!

DEBATT

Nuri Kino, frilansjournalist: ”Fuat Deniz är värd en professionell mordutredning”

Foto: VANSINNESDÅD Fuat Deniz knivskars utanför universitetet i Örebro av en okänd knivman. Dagens debattör Nuri Kino undrar varför Örebropolisen tillåts göra så många misstag i sökandet efter den skyldige. Speciellt undrar han varför polisen tackade nej till hjälpen som erbjöds från en specialist på att tyda suddiga övervakningsbilder.

Tisdagen den 11 december höll universitetslektorn Fuat Deniz upp en dörr, av vanlig enkel hövlighet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ett enda snitt i nacken och han var döende.

Dagen efter att Deniz knivskars åkte jag till Örebro. Ingen i familjen hade erbjudits bevakning eller annan hjälp. Familjen och Deniz vänner, de flesta akademiker, ansåg att flera misstag begåtts av polisen. De som blivit hörda av polisen var chockade över förhörsledarnas okunskap i förhörsteknik.

På universitetet försökte jag ta reda på om någon visste om det funnits en hotbild mot Deniz. Jag stod i dörröppningen till hans tjänsterum, skulle jag gå in eller inte? Hans kollegor berättade att rummet inte varit plomberat, att det städats och att även andra varit där. Jag gick in. Polisen hade tagit hans hårddisk. Hans bilnyckel och cigaretter liksom hans post låg på skrivbordet. Tre av hans kollegor hade inte ens blivit hörda. En av dem som forskat i samma ämne som Deniz levde också under hot. Han ringde polisen och bad att få berätta om hoten. När han kom därifrån var han chockad över polisens stora okunskap om etniska, politiska och religiösa motsättningar.

Jag åkte till Deniz hem. Hans fru bad mig gå in i hans arbetsrum. Polisen hade även här tagit hans hårddisk. Jag såg ett visitkort som borde vara av intresse för polisen. Hans fru öppnade skrivbordslådan, där låg hans almanackor sedan fem år. Samtidigt hörde vi i radion att ”polisen gör allt den kan för att skapa sig en bild om Deniz”. Det ringde på dörren. Frun blev orolig, Polisen hade inte erbjudit henne skydd. Det var ännu en vän som varit på förhör hos polisen som kom tillbaka besviken. I radion sa Polisen att bilderna på en blodig man som gick in i en affär samma dag som Deniz dödades var oanvändbara.

När jag läste mina mejl såg jag att en specialist inom biometrisk igenkänning hade mejlat polisen och erbjudit sin hjälp, jag hade fått en kopia. Mannen ville inte att polisen skulle avfärda bilderna innan han fått se dem. Han är en av de bästa i världen på att analysera sådana bilder. På kvällen hade polisen fortfarande inte hört av sig till honom. Det hade gått 48 timmar. Jag ringde specialisten. Han kände sig nonchalerad och förödmjukad. Rikskriminalpolisen har använt sig av hans kompetens men den duger inte åt Örebropolisen.

Rykten om vem som kan ha mördat Fuat Deniz har spritts som en löpeld över världen. Många människorättsaktivister, sanningssökare och forskare som härstammar från Mellanöstern är idag chockade och rädda. ”Jag har inte gått hemifrån sedan den dagen”, och ”mina bröder har flyttat hem till mig”, säger en känd författare och en känd historiker.

Vi är många som hoppas att det om skett är ett vansinnesdåd, allt annat vore svårt att leva med. Deniz skrev en gång: ”Demokrati är inget tillstånd, det är en handling”. Örebropolisen måste handla. Den 20 december fick jag höra att Örebropolisen äntligen bett Rikskriminalpolisens mordkommission om hjälp. Jag ringde Polisen. Informationschefen har semester, en kvinna svarade att åklagaren som leder utredningen inte heller är där. Han är sjuk och har ingen ställföreträdande. Hon berättar att Örebropolisen ska dra ned på personalen under storhelgerna. Jag frågar hur arbetet går, om det går framåt. Svaret är: ”Vi har ingen Columbo eller så som springer omkring. Men vi har kompetent personal.”

På min fråga om de har plomberat hans arbetsrum svarar hon att hon inte vet men att hon inte tror det. Hon vet heller inte varför de har kontaktat mordkommissionen. ”Vi anser att vi har så pass kompetens så att vi inte behöver dem ännu, det är därför samarbetet kommer till efter nyår. De har själva hårt tryck på sig.” På Rikskrim säger man: ”De som jobbar på riksmordskommissionen har gått på julledighet och kommer inte åter förrän den andra januari. De har semester, och det är väl dem väl unt eftersom de aldrig är hemma.”

Ja, det är dem väl unt men det är också Fuat Deniz familj, hans vänner, kollegor och alla sanningssökare väl unt att få en professionell utredning. Någon, jag vet inte vem, men någon måste se till att Örebropolisen genast får alla hjälp den behöver, oavsett vilka helger det är.

Dagens debattör

Nuri Kino

42 år. Frilansjournalist,

Södertälje.