ÅSIKT

Kvinnojourerna ska också följa lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Ingenting är enkelt. Nu har tre representanter för Tranås Kvinnojour dömts till fängelse av Göra hovrätt för att ha hjälpt en kvinna gömma sig med sina barn. Anledningen är att det var pappan som hade vårdnaden om barnen.

I sex år hölls kvinnan gömd och hon fick hjälp med både lägenhetskontrakt och pengar. ”Hela kvinnojoursrörelsen är drabbad”, säger Berit Söderström som är en av de som dömts till fängelse.

Givetvis är domen ett bakslag för kvinnojourerna. Det är kvinnor som kämpar förtvivlat för hjälpa andra kvinnor som misshandlas, förföljs och förnedras av sina män. Kvinnojourerna är det enda tillflyktsorten som jagade kvinnor har. Lagen är just inte till någon hjälp, polisen står ofta handfallen tills ett brott har begåtts – det är med andra ord rättslösa kvinnor som söker sig till jourerna.

Men givetvis måste även kvinnojourerna arbeta på rätt sida om lagen. När det gäller kvinnan i Tranås stod det ganska snart klart för alla inblandade att det var pappan som hade vårdnaden. Att gömma barnen var därmed detsamma som egenmäktigt förfarande med barn.

Självklart måste kvinnojourerna tro på de kvinnor som ber om hjälp. Men som sagt ingenting är enkelt.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM