ÅSIKT

Inte konstigt att björnarna angriper

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Som vanligt är det kalabalik i skogen under älgjakten. Det är inte så konstigt eftersom 270 000 jägare med dresserade jakthundar äntrar landets skogar. 100 000 älgar ska de skjuta ihjäl och populärast är älgtjurar med stora horn. Det är förmodligen de testosteronstinna hannarna i människorasen som tycker det är kul att fälla en tjur.

Det är inte bara älgarna som har anledning att bli lite stressade. Även andra rovdjur får det svettigt. Jag har funderat över varför det finns så många självmordsbenägna björnar just under älgjakten. Men jag förstår det bättre mot bakgrund av folk- och hundinvasionen i skog och mark. Det är dock förvånande att många jägare förväntar sig att rovdjur om de blir angripna eller stressade ska fly. Och gör de inte det utan går till anfall stämplas de som folkilskna och sjuka i huvudet. Jag tycker det är märkligt att jägarna inte förstår att de själva bidrar till oredan och osäkerheten i skogen.

Men i år ska älgjägarna också ha beröm. På många håll tar de kamp mot skogsbolag som hellre ser en utdöd älgstam än en levande. Visst är det märkligt att många anser att de vilda djuren inte har något existensberättigande om de hotar något ekonomiskt intresse.

Alla älgjägare som strider för älgstammens överlevnad ska ha en stor eloge.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM