"Kosovoalbaner är inte en minoritet – vi är urbefolkning"

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är en gåta hur svenska ”forskare”, ”professorer” och andra gång på gång rättfärdigar serbernas agerande mot det albanska folket!

När de skriver om historien och albanska ledares historia så kan jag inte låta bli att ställa frågan: Har ni läst på HELA historien? Albaner, även kosovoalbaner, härstammar från ilyrer som hela tiden har befunnit sig på balkanhalvön, HELA balkanhalvön.

Det slaviska folket: alltså serber, bosnier, slovener, kroater, montenegrer och makedoner är av samma folkslag och härstammar från Ryssland. Därför kan inte kosovoalbaner kallas minoritet när vi är urbefolkning!

Kosovoalbaner är i majoritet i Kosovo! Trots att bara runt fem procent av befolkningen i Kosovo som är serber ska serbiska språket bli officiellt. Varför blir inte albanska språket officiellt i Makedonien där över 30 procent av befolkningen är albaner? Eller i Montenegro där 20 procent av befolkningen är albaner?

Hade det bara varit i Kosovo som serberna begått folkmord så kanske de kunnat sopa det under mattan, men världen har klara bevis i Kroatien och Bosnien också.

Ni kan inte jämföra förgiftning av kosovoalbanska elever i skolan under slutet av 80-talet och början av 90-talet med fördrivning av serber! Ni kan inte jämföra massakrerna på kosovoalbaner med fördrivning av serber! Ni kan inte jämföra våldtäkt på kosovoalbanska kvinnor och barn med fördrivning av serber! Ska jag fortsätta?

Det nämns att Tito gav kosovoalbaner autonomi och jag citerar ”den mest långtgående autonomi en minoritet har åtnjutit”. Hur kan man ge autonomi till ett folkslag som i årtusenden har befunnit sig på samma plats?

Ska jag, som nästan varje dag fick stryk av serbiska militärer när jag gick till skolan, tycka att det är synd att Serbien inte får vara med och bestämma över Kosovo längre? Ska jag, vars vänner och släkt blev förgiftade i skolan, tycka synd om Serbien? Ska jag, som fick lämna allt och flytta till ett främmande land, tycka synd om serberna?

Vi är över 50 000 kosovoalbaner som i dag bor i Sverige och som fördrevs av serber under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Det är över 100 000 kosovoalbaner som bor i Tyskland, lika många i Schweiz och Österrike. Det bor kosovoalbaner i hela Europa och USA, Kanada och Australien. Var är våra rättigheter? Har vi inte lika värde som serber?

Publicerad: