Nu måste it-jättarna sluta att stödja hatet

Debattören: Bolag som Stripe och Paypal är nödvändiga för högerextrema organisationer i Sverige

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu är det upp till bevis för techbolagen – ska de sluta stödja hatet eller ska de ha skygglapparna på till nästa manifestation av dödligt våld, skriver Lisa Gemmel.
Foto: GETTY, Josefine Österman
Nu är det upp till bevis för techbolagen – ska de sluta stödja hatet eller ska de ha skygglapparna på till nästa manifestation av dödligt våld, skriver Lisa Gemmel.

DEBATT

DEBATT. Många av oss är fortfarande chockade efter förra helgens rasistiska och nazistiska dödliga masskjutning i en synagoga i USA. 11 människor fick sätta livet till när Robert Bowers öppnade eld under en “gudstjänst”. Medan han sköt, och även under gripandet, uttalade Bowers ett starkt hat mot judar.

USA:s vapenlagar i kombination med den ökande polariseringen i president Trumps fotspår är en grogrund för rasistiskt och nazististkt hat, som dessutom frodas på olika internetforum.

I svallvågorna av helgens terrordåd har flera olika stora techbolag strypt sina tjänster för internetforumet Gab, bland annat betallösningsjättarna Stripe och Paypal. Gab ligger just nu nere då deras webbhotell Joyent valde att dumpa Gab efter Bowers dödsskjutning.

Gab är en av internets riktiga avgrunder. Internetforumet har som affärsidé att allt som någon tänker även får sägas. På plattformen tillåts porr och våldsbejakande, rasism och nazism. Bland annat hade Bowers vädrat sitt judehat på Gab.

Men trots att Stripe och Paypal redan tidigare blivit uppmärksammade på hatet på Gab, krävdes det en dödlig masskjutning, ett hatbrott mot judar, för att de skulle strypa sina tjänster för forumet.

Bolag som Stripe och Paypal, nödvändiga för många högerextrema organisationer och hatgrupper för att kunna samla in pengar, har gedigna användaravtal som uttryckligen förbjuder diskriminering, hat och våldsförhärligande hos sina kunder.

Skiftet har påbörjat en granskning av hur techbolag stödjer svenska högerextrema organisationer. Flera techbolag tillåter att högerextrema organisationer och hatgrupper använder deras tjänster, trots att användarvillkoren säger något annat.

Stripe tillåter till exempel inte kunder som ”engagerar sig i, främjar eller prisar olagligt våld mot någon grupp baserat på ras, religion, funktionshinder, kön, sexuell läggning, ursprung eller någon annan oföränderlig egenskap” (min översättning).

En av Stripes svenska kunder är Nordisk Alternativhöger, den nordiska motsvarigheten till alt-right rörelsen i USA. Det är en rörelse som bland annat sprider rasism och antisemitism. Vid en alt-right demonstration i amerikanska Charlottesville 2017 dödades en motdemonstrant av en alt-right supporter.

Paypal har i sin tur bland annat Nordisk Ungdom som kunder. Nordisk Ungdom deklarerade vid sitt grundande 2010 att de ska ”föra en kompromisslös kamp mot sionismen”. Paypals kunder får inte ägna sig åt transaktioner för ändamål som ”manar till hat, våld, rasdiskriminering eller andra former av diskriminerande intolerans”.

Webbhotell, sociala medier och betalningslösningar på internet är nödvändiga verktyg för att hatet ska nå utanför de närmast sörjande. Stryps tillgången till de tjänsterna, drar vi undan mattan för de högerextrema.

Nu är det upp till bevis för techbolagen – ska de sluta stödja hatet eller ska de ha skygglapparna på till nästa manifestation av dödligt våld?

Skiftet menar att det är hög tid för tech att sluta stödja hat.


Lisa Gemmel, Folkrörelsen Skiftet. Kampanjansvarig, fake news, digital desinformation och hat på internet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE