ÅSIKT

Hur ska ni samarbeta med Turkiet i Nato, L?

Debattören: Replik från Anders Österberg (S) om Liberalernas krav på Turkiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ARIS MESSINIS / AFP
Anders Österberg (S) ifrågasätter hur Liberalerna ska kunna påverka Turkiet om inte ens USA klarar det.
DEBATT

REPLIK. Fredrik Malm skriver på Aftonbladet debatt om att den alltmer despotiske turkiske presidenten Erdogan måste frige politiska fångar, journalister och människorättsaktivister. Likaså uttrycker han oro för hur valkampanjen sköts och framförallt situationen för de demokratiska partierna. Bra, så långt är vi överens.

Omvärlden har varit tyst gentemot Turkiets Erdogan och de brott som begås mot mänskliga rättigheter. För tyst, inte minst när det gäller Turkiets anfallskrig, med religiösa förtecken mot kurder och andra folk i Afrin, som ligger i Syrien.

Med allt det engagemang och glöd som Liberalerna har så är det svårt att förstå hur den här politiken går ihop med att Liberalerna vill gå med i samma militärallians som Turkiet, Nato. Då kanske en liberal skulle svara att Sverige bör gå med i Nato för att påverka.

Inte ens USA klarar att påverka Turkiet utan tvingas att titta på som en militär allierad när Turkiet bombar kurder och andra minoriteter. I den situationen vill jag aldrig att Sverige ska hamna. Som ett passivt land, som gett upp.

Den turkiska regeringen har totalt ignorerat FN:s säkerhetsråds uppmaningar om eldupphör för att få fram hjälpsändningar till civilbefolkningen, många barn har dött i brist på mediciner. Jag är stolt över att den svenska regeringen inte har varit tyst när detta skett utan sagt det direkt till Turkiet. Turkiets agerande kan inte rättfärdigas genom en referens till självförsvarsrätt gentemot kurdiska YPG som de krigar mot. Turkiet har inte heller förklarat hur agerandet kan rättfärdigas enligt FN-stadgan.

Därför är min fråga, hur kan ni brinna lika hårt för att gå med i samma militärallians som Turkiet som ni brinner för mänskliga rättigheter? För mig går det verkligen inte ihop.


Anders Österberg, riksdagsledamot i utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet

Nato