ÅSIKT

Rökfritt liv är en rättighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Peter Siepen: Dagens uteserveringar är som krigszoner

Foto: Peter Siepen gillar uteserveringar utan rökdimmor.

1 juni 2005 hände en sak som är bland det bästa som hänt mig och jag tror även att en och annan rökare håller med mig. Det var då det blev rökförbud på krogen. Plötsligt kunde jag – som DJ – och alla andra människor i branschen stå och jobba i fräsch luft. Det var väl en och annan rökare som släpptes men hellre det än den risk man utsätter sig för som passiv rökare för att inte tala om hur du stank när du kom hem.

När nu Folkhälsoinstitutet har planer på att införa rökfria uteseveringar är jag den första som ställer mig upp på barrikaderna och jublar.

Finns det något mysigare än att sitta på en uteserveringen varm dag, titta på allt gott och blandat som passerar och njuta av frisk luft eller…

I nuläget kan uteserveringarna liknas vid rena krigszonen där rökarna skjuter skarpt just när du sitter med gaffeln full av fisk. Varken rökare eller vinden bryr sig det minsta om vad du tycker. Till och men Petter sjunger ”Vinden har vänt” och det är med största sannolikhet att det är pustar från rökaren bordet bredvid han rappar om. Det är aldrig angenämt att få rök i ansiktet och det ska vara en rättighet att få andas rökfri luft på allmän plats. Faktum är att jag hade förbjudit rökning om jag hade suttit i ledande ställning. Varför kan vi inte följa Bhutans exempel som förbjudit både rökning i allmänheten och försäljning av tobaksvaror.

Tobak är ett gift som bara är tillåtet för att det är så kulturellt och socialt förankrat men det är en annan fråga. Det värsta är att det till skillnad mot till exempel snus drabbar tredje part. 80 000 människor dör varje år på grund av passiv rökning och ett förbud på uteserveringarna är ytterligare ett nödvänidigt steg för att minska den dödligheten bland oskyldiga människor. Hoppas även att de stackars dörrvakter som utsätts för rök och tjat nätterna i ända innefattas i det här lagförslaget.

När man tänker tillbaka känns det nästan arbsurt att man fram till 1997 kunde sitta på vissa flyg inom EU och puffa hejvilt. Samma känsla har jag när det gäller rökning på krogen. Det känns nu som den mest självklara saken i världen att kunna gå ut på rökfri lokal och så kommer det även bli med uteserveringarna i framtiden.

I grund och botten är det en beteendefråga och det gäller att erbjuda rökarna ett alternativ. Kanske får vi se dom klassiska rökrutorna göra ett återtåg.

Inför rökförbudet på krogen var rökare arga som bin och krögare oroliga att deras verksamheter skulle gå på knä. När nu snart 5 år har gått sedan rökförbudet kom kan vi konstatera att rökarna tycker det är toppen och krögarna har inte tappat någon bussiness, snarare tvärtom. Att krögarna dessutom inte behöver röksanera sin krog varje år måste väl också anses vara bonus.

Att jag är 47 år gammal men ser ut 46 år beror på aktiva sunda val där jag bland annat valt bort rökningen. Jag är beredd att kriga för rätten att få andas frisk luft och äta god fisk utan rök i ansiktet på uteserveringarna. Folkhälsoinstitutet tog ett modigt steg när man förbjöd rökning på krogen och jag önskar dom lycka till med rökfria uteserveringar.

Peter Siepen

Programledare och DJ

ARTIKELN HANDLAR OM

Samhälle