Debatt

Läsarna kräver: Låt de äldre få bo ihop!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Efter 63 år tillsammans måste de kanske skiljas. Läsarna rasar över Arnes, 94, och Gunnels, 86, öde.

Sveriges pensionärsförbunds ordförande Karl Erik Olsson.
Sveriges pensionärsförbunds ordförande Karl Erik Olsson.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter Aftonbladets uppmärksammande av det trofasta paret. En namninsamling har bland annat startats på nätet och redan efter några timmar hade listan fyllts med ett hundratal namn.

Den 31 maj kommer underskrifterna skickas till äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson (KD) som har lovat att se över problematiken.

Det är fruktansvärt

”Det är så fruktansvärt att jag nästan börjar gråta, vilken omställning att behöva flytta isär när man har varit sida vid sida i 63 års tid. Omänskligt och inhumant!”, skriver en läsare om Erik och Gunnels situation.

Många är rösterna som kräver större respekt gentemot de äldre:

”Ett sorgligt och hjärtlöst beteende. Äldre bör få den respekt de förtjänar!”

Sveriges pensionärsförbunds ordförande Karl Erik Olsson ser allvarligt på problemet:

– Det här är en fråga som vi har drivit länge. Vad vi vill är att par ska få leva tillsammans så länge som det är möjligt. Självklart finns det en gräns när väldigt svår vård är inblandad.

Kommunerna osäkra

”Man kan ju undra vad som hände med 'tills döden skiljer oss åt' – ska vi ersätta det med 'tills kommunen skiljer oss åt'?”, skriver en annan upprörd läsare.

Den uppgivenhet som många uttryckt över kommunernas agerande handlar, enligt Karl Erik Olsson, ofta om en rädsla hos kommunerna för att ”göra fel” vid exempelvis behovsbedömningar.

– Vi är så förfärligt bundna av regler i Sverige, vilket ibland kan ställa till det. Som jag ser det skulle en anhörig till och med kunna avlasta vården i flera avseenden.

Ett nytt lagförslag är dock välkommet:

– Det behövs ofta lagar och regler för att ett beteende ska ändras.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt